Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek (1985)

Gepubliceerd op 09-03-2021

Fidzji eilanden (fidji eilanden)

betekenis & definitie

(Fiji Islands), eilandenstaat, vm. Britse kroonkolonie in het zuidwesten van de Grote Oceaan, 18272 km2, 640000 inw.

Hoofdstad: Suva (Viti Levu).ECONOMIE

De economie van de eilandenstaat is sterk agrarisch gericht, met suikerriet als belangrijkste handelsgewas (3,36 mln. t in 1980). Suikerriet is ook het belangrijkste exportprodukt (49 % van de totale exportwaarde in 1980). Toerisme is de tweede grote bron voor het verkrijgen van deviezen; het aantal bezoekers nam in de laatste jaren echter nauwelijks toe (gemiddeld ca. 190 000 toeristen per jaar). Door middel van vijfjarenplannen wordt gepoogd de economie meer te diversifiëren. Er is inmiddels enige cement-, hout-, sigarettenen visconservenindustrie, maar de agrarische sector draagt nog altijd voor 44 % bij aan het bruto nationaal inkomen. De voornaamste handelspartners zijn Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Groot-Brittannië en de VS.

Volgens de constitutie mogen alleen Fidzjianen grond in eigendom hebben, maar 90 % van het suikerriet wordt geproduceerd door de afstammelingen van de sedert 1884 geïmmigreerde Indiërs, die slechts pachters kunnen zijn. Het South Pacific Regional Trade and Cooperation Agreement laat import in Australië en Nieuw-Zeeland vrij van douanerechten toe.

POLITIEK

Bij de eerste verkiezingen na de zelfstandigheid (10.10.1970) won de Alliance Party in april 1972 de verkiezingen en legde beslag op 33 van de 52 zetels. De National Federation Party behaalde 19 zetels. Om de inheemse bevolking te beschermen werd in de constitutie bepaald dat van de 52 parlementsleden er 27 worden gekozen op gemeentelijke kieslijsten, nl. twaalf Fidzjianen, twaalf Indiërs en drie anderen (Europeanen, Chinezen), en 25 op nationale lijsten, nl. tien Fidzjianen, tien Indiërs en vijf anderen. In 1977 vonden er twee verkiezingen plaats, waarbij voor het eerst de in 1974 opgerichte Fijian Nationalist Party deelnam. Het eerste kabinet kon niet standhouden. De tweede verkiezingen in sept. 1977 leverden een duidelijke meerderheid (36 zetels) op voor de Alliance Party en bevestigde de politiek van een multiraciale samenleving.

De regerende Alliance Party behield bij de verkiezingen van juli 1982, ondanks een verlies van acht zetels, met 28 van de 52 zetels de absolute meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De National Federation Party, die vooral onder de Indiase bevolkingsgroep haar aanhangers telt, verwierf 22 zetels (+ 7) en het Western United Front kreeg twee zetels. Op 20.7.1982 werd Ratu Sir Kamisese Kapaiwai Tuimacilai Mara voor zijn vierde ambtstermijn als premier beëdigd.

Fidzji leverde 650 man voor de UN Interim Forces in Lebanon UNIFIL en zegde 500 man toe voor de VN-vredesmacht in de Sinai.

< >