Zonsverduistering - Twee maal per jaar staat de Nieuwe Maan dicht bij de ekliptika. Projecteert zij zich daarbij, uit sommige deelen der aarde gezien, op de zon, dan heeft er een gedeeltelijke of totale z. plaats. In 1923 zijn er twee, in 1924 3 z. te zien. Hierover alsmede over de periodiciteit van het verschijnsel handelt het artikel verduistering.
Gelijk de sterbedekkingen kunnen ook de z. uitstekend dienst doen voor lengtebepaling. Ook hebben zij bijdragen geleverd voor de correctie der maansplaats, der maansmiddellijn en der maansparallaxis. Maar veel meer dan om deze geometrische redenen zijn met name de totale z. belangrijk, omdat zij in staat stellen de fysische eigenschappen derzon in heel bijzondere omstandigheden te bestudeeren. Als de maan het eigenlijke zonlicht afdekt, worden de corona en de protuberansen zichtbaar, terwijl bij het begin en het eind der totale z. gedurende korten tijd ook de chromosfeer ip bijzonder gunstige omstandigheden waargenomen kan worden. (Zie de afbeeldingen bij het artikel ZON). Eindelijk zijn totale z. van belang voor het zoeken naar intra-mercurieele planeten en, sinds eenige jaren, voor het toetsen van Einsteins relativiteitsbeginsel.
Totale z. duren slechts kort (ten hoogste 8 minuten) en zij zijn slechts op de smalle strook zichtbaar, die de nooit groote maanschaduw bij haar beweging over de aarde beschrijft. Voor de aarde als geheel genomen, zijn zij niet zeer zeldzaam (in de laatste halve eeuw waren er 34 te zien), maar voor een klein land als Nederland wel. De laatste totale z., die Nederland zag, had plaats in 1433. In 1912 (op den 17den April) was er op een smalle strook, die langs Maastricht door Zuid-Limburg liep, een ringvormige z. waarneembaar; men kon toen wel de chromosfeer zien, maar geen corona, daar het zonlicht niet volledig door de maan was afgedekt. In de 20ste eeuw hebben de volgende z. van langen duur plaats:
Duur Zichtbaar in 18 Mei 1901 6m6 Sumatra.
29 „ 1919 8 Juni 1937 7ml Senegambië.
7m3 Stille Zuidzee.
20 „ 1965 7m4 Philippinen.
30 „ 1973 11 Juli 1991 7m3 Sahara.
7m2 Mexico.
In deze lijst is de Saros duidelijk zichtbaar. De belangrijkste totale z. zijn altijd ijverig waargenomen, en men schroomt niet voor de waarneming, zoo noodig, kostbare expedities uit te rusten. Door Nederlandsche expedities werden totale z. waargenomen in 1900 (N. Amerika), 1901 (Ned. Indië), 1906 (Spanje), 1912 (Zuid-Limburg), 1914 (Zweden) en 1922 (Ned. Indië).