Sorteeren is een bewerking, die in de groenteteelt zeer veel wordt toegepast, om het product in verschillende grootten of kwaliteiten te scheiden. Het is veel in gebruik bij aardappelen, uien, tomaten, komkommers, augurken, koolsoorten, enz. Het heeft tot doel, om de koopers in de gelegenheid te stellen uitsluitend die kwaliteit of die grootte aan te schaffen, welke hij verkiest, en daarom heeft het gewoonlijk een hoogere geldelijke opbrengst tot resultaat. Dikwijls heeft de ervaring geleerd, dat bij vermenging van verschillende kwaliteiten de opbrengst van het mengsel slechts weinig hooger is dan de waarde der minste kwaliteit, die in het mengsel voorkomt, zoodat dan de hoogere waarde der betere kwaliteit bijna geheel verloren gaat.
Waar de producten naar de grootte worden gesorteerd, duidt men niet zelden de verschillen door afzonderlijke namen aan. Zoo spreekt men bij aardappelen van „grooten”, „poters” en „kriel” ; bij uien van „grooten” en „drielingen” en bij augurken van fijn-fijn, fijn, basterd, grof en bommen. In sommige gevallen gebruikt men voor het s. bepaalde werktuigen, die „sorteermachines” worden genoemd, b.v. bij aardappelen en uien ; in veel andere gevallen heeft het s. plaats met de hand.