Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Macaroni

betekenis & definitie

Macaroni - Een gedroogd deeg van glutenhoudend tarwemeel en water. Goede kwaliteiten worden van harde tarwesoorten gemaakt. De kwaliteit hangt verder af van het water, dat voor de deegbereiding wordt gebezigd. Het deeg wordt door een cylindrische opening geperst, waarin een kern is geplaatst, zoodat pijpjes gevormd worden, of tot lintm. gespoten, waarna de m. voorzichtig doch snel wordt gedroogd. In Frankrijk geschiedt dit op rekken in groote droogkamers (4—6 dagen).

Do op deze wijze gedroogde m. is veel beter dan de machinaal gedroogde, doch ook veel duurder. In Z.-Frankrijk wordt de beste m. gemaakt, in Italië de meeste. De m. wordt somtijds vervalscht door toevoeging van aardappelmeel. Gebruikt men een meelsoort, die weinig samenhangt, dan voegt men er gluten aan toe om het deeg vast te maken. De kwaliteit van de m. wordt hierdoor benadeeld.

M. kan in onze streken in karton verpakt, lang goed blijven mits men ze droog en koel bewaart. Voor Indië wordt ze in blik verpakt. Vroeger kleurde men de m. met saffraan, tegenwoordig gebruikt men vaak minder onschuldige kleurstoffen. M. bevat b.v. eiwit 10,88 %, vet 0,62 %, koolh. 74,97 %, water 11,89 %, asch 0,64 %.

< >