Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Limonade

betekenis & definitie

Limonade - verzamelnaam voor een groep verfrisschende dranken, in hoofdzaak bestaarde uit vruchtensappen (zelden) of synthetische vruchtenessencen, suiker en meestal bovendien nog een extra toegevoegd zuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, melkzuur, somtijds ook de minder toelaatbare minerale zuren zwavelzuur en phosphorzuur. Gazeuse limonade bevat koolzuur;

zie KOOLZUURHOUDENDE DRANKEN.

Niet zelden ook saponine om het schuimen te bevorderen. L. is aan scherp toezicht van de zijde der keuringsdiensten onderworpen, daar voor de gezondheid schadelijke toevoegingen veel voorkomen, zoowel in de zuren en essences als in kleurstoffen. L.-stroop welke niet met rietsuiker, doch met druivensuiker of aardappelstroop is aangemaakt, draagt den naam „limonette".