Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Kaascontrôlestations

betekenis & definitie

Kaascontrôlestations, - vereenigingen van kaasproducenten, waarvan de leden zich verbonden hebben óf uitsluitend volvette kaas te bereiden óf, voor zoover Goudsche, Edammer of broodkaas betreft, deze laatste alleen te maken met vetgehaltes van minstens 40, 30 en 20 % vet in de droge stof. De aangeslotenen onderwerpen zich vrijwillig aan een reeks verplichtingen en stellen zich onder controle van een onpartijdig bestuur. Wanneer de contrôlestations aan bepaalde door het Rijk gestelde voorwaarden voldoen, kunnen ze onder Rijkstoezicht worden gesteld; ze erlangen dan het recht van het gebruik van het Rijkskaasmerk.

Zie KAASMERKEN. Er bestaan thans 2 k. voor volvette kaas, n.l. te ’s-Gravenhage en te Utrecht, en 3 voor niet-volvette kaas, n.l. te Leeuwarden, te Alkmaar en te ’s-Gravenhage.

< >