Oosthoek 1916

Nederlandse encyclopedie, uitgegeven van 1916-1925.

Gepubliceerd op 19-01-2019

Elephantiasis

betekenis & definitie

Elephantiasis - eene hypertrophie, verdikking, van het bindweefsel in de huid, die in vele gevallen tot monsterachtige aanzwelling van bepaalde lichaamsdeelen als beenen, geslachtsorganen voeren kan. Er bestaan drie vormen van e.:

1) E. filariosa, die door een parasiet, de Filaria Bankrofti, veroorzaakt wordt. Zij komt zoo goed als uitsluitend in de tropen voor; de overbrenging van de parasiet geschiedt waarschijnlijk door muggen. De afwijking zetelt hoofdzakelijk in de beenen, geslachtsorganen en borsten.
2) E. nostras, die op den eerstgenoemden vorm gelijkt. Men neemt hierbij eene chronische ontsteking van het huidbindweefsel aan. Beide vormen van e. beginnen met eene ontsteking van de lymphevaten in de huid, na welke ontsteking de zwelling van het weefsel niet geheel verdwijnt. Herhaling der plaatselijke ontsteking voert dan ten slotte tot enorme verdikkingen van het geheele bindweefsel in de huid. De opperhuid ondergaat daarbij veranderingen door de rekking; zij krijgt scheuren, wordt dikker en zeer onooglijk. Een genezing van e.is wel uitgesloten.
3) E. congenita, die bestaat in aangeboren gezwellen en misvormingen van of in het bindweefsel in de huid. Zie BLOEDFILARI√čN.