Effect (doublé-, triple-, tjuadruple) - eigenlijkafkorting van verdamplichamen a doublé (enz.)effect, toestellen voor het concontreeren vanzoutoplossingen op grbote schaal, hierdoor geken-merkt, dat de stoom, die bij de verdamping vanhet water uit de oplossing ontstaat, in een tweede(en van daar resp. in een derde en vierde) gelijk-soortig apparaat wordt geleid, en daar dient alswarmte-bron voor het verdampen van eenandere hoeveelheid vloeistof. Zij zijn het eerstgeconstrueerd in 1850 door Rillieux en Tischbein,en vooral door de veelvuldige toepassing in desuikerindustie* tot grootere volmaaktheid ge-bracht.
Aangezien een oplossing bij gewonen drukslechts tot koken en snelle verdamping kanworden gebracht door stoom van boven 100°C.,en de oplossing daarbij stoom van lagere tem-peratuur levert, is het duidelijk, dat deze stoomop zijn beurt slechts dan een volgende oplossingtot koken kan brengen, indien deze oplossingonder lageren druk verkeert. Aan het laatsteapparaat van het systeem wordt daarom eencondensor* aangesloten, die een behoorlijk va-cuüm in het laatste lichaam onderhoudt. Ditlichaam werkt dan op zijn beurt als condensorvoor het voor-laatste, enz.
Een schema van het geheel wordt door onder-staande figuur gegeven:
De ontwikkelde stoom van het eerste verdamp-lichaam treedt in de stoomspiralen van het tweedelichaam, die van het tweede in de spiralen vanhet derde, en de hier ontwikkelde damp tenslotte in den condensor C. De te concentreerenverdunde oplossing komt in I binnen, en wordtachtereenvolgens door de kranen Kl en K2 inhet tweede en derde lichaam gezogen tengevolgevan de drukverschillen, die in die lichamenheerschen.
Voor de werkelijke uitvoering, die van het'gegeven schema nogal afwijkt, zie men onderSUIKERINDUSTRIE.