Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Effect (double-, triple-, quadruple-)

betekenis & definitie

Effect (double-, triple-, quadruple-) - eigenlijk afkorting van verdamplichamen à doubla (enz.) effect, toestellen voor het concentreeren van zoutoplossingen op groote schaal, hierdoor gekenmerkt, dat de stoom, die bij de verdamping van het water uit de oplossing ontstaat, in een tweede (en van daar resp. in een derde en vierde) gelijksoortig apparaat wordt geleid, en daar dient als warmte-bron voor het verdampen van een andere hoeveelheid vloeistof. Zij zijn het eerst geconstrueerd in 1850 door Rillieux en Tischbein, en vooral door de veelvuldige toepassing in de suikerindustrie tot grootere volmaaktheid gebracht.

Aangezien een oplossing bij gewonen druk slechts tot koken en snelle verdamping kan worden gebracht door stoom van boven 100°C., en de oplossing daarbij stoom van lagere temperatuur levert, is het duidelijk, dat deze stoom op zijn beurt slechts dan een volgende oplossing tot koken kan brengen, indien deze oplossing onder lageren druk verkeert. Aan het laatste apparaat van het systeem wordt daarom een condensor aangesloten, die een behoorlijk vacuüm in het laatste lichaam onderhoudt. Dit lichaam werkt dan op zijn beurt als condensor voor het voor-laatste, enz.

Een schema van het geheel wordt door onderstaande figuur gegeven:

De ontwikkelde stoom van het eerste verdamplichaam treedt in de stoomspiralen van het tweede lichaam, die van het tweede in de spiralen van het derde, en de hier ontwikkelde damp ten slotte in den condensor C. De te concentreeren verdunde oplossing komt in I binnen, en wordt achtereenvolgens door de kranen K1 en K2 in het tweede en derde lichaam gezogen tengevolge van de drukverschillen, die in die lichamen heerschen.

Voor de werkelijke uitvoering, die van het gegeven schema nogal afwijkt, zie men onder SUIKERINDUSTRIE.

< >