Dompo - (Dompoe), zelfbesturend landschap op het eil. Soembawa, administratief deel uitmakende van de onderafd. Bima der afd. Soembawa van de res.
Timor en Onderh. Het wordt bestuurd door een sultan, bijgestaan door een rijksraad, bestaande uit een rijksbestuurder en rijksgrooten: Boemi’s, Djeneli’s en Sahbandar; deze rijksraad verkiest den vorst; de macht der ambtenaren over de bevolking is zeer gering. Het vorstengeslacht is van Z.-Celebes herkomstig; vandaar dat de staatsinrichting, evenals die in Bima, overeenkomt met die in de zelfbest. landschappen van Z.-Celebes. De bevolking, die vóór de uitbarsting van den Tambora in 1815 waarschijnlijk talrijker geweest is, komt in hoofdzaak met die van Bima overeen; ze wordt beschreven als van kleiner maar krachtiger gestalte, en, wat karakter betreft, vrijmoediger en met meer energie bezield. In de hoofdstad D. onderscheiden de vrouwen zich door het dragen van een soort masker ter bedekking van de onderste helft van het gelaat, en van een soort sjaal om het hoofd. Hoofdmiddel van bestaan is de landbouw, gedeeltelijk op sawah’s; de bewoners zijn verder hartstochtelijke jagers, en houden dikwijls te paard drijfjachten op de hier talloos veel voorkomende herten en op buffels; de dieren worden zoowel met de lans als met de lasso gejaagd. Eetbare vogelnesten worden in de grotten der Z.-kust verzameld.
In de omstreken der hoofdstad bestaat de grond uit zwarte marine klei, gebruikt voor pottenbakkerij en als eetbare aarde, hier „manta” genoemd [zie AMPO (tanah)]. De smeden van dit rijkje zijn bekend om hun bekwaamheid; zij winnen hun ijzer zelf uit zwavelkies, dat in het Z.lijk bergland voorkomt; het erts wordt met houtskool en kokosolie vermengd en dan gesmolten; om in de wapenen het pamor te verkrijgen, voegen ze loodaarde toe. De godsdienst is de Mohamm.; de taal dezelfde als die in Bima wordt gesproken. Het rijk D. werd in 1357 n. Chr. door het Hindoe-Jav. rijk Madjapahit ten onder gebracht; in het begin der 17e eeuw kwam het onder de macht van Goa; na de sluiting van het Bongaaisch tractaat behoorde D. tot de bondgenootschappelijke landen, en op dien voet werden door het Gouv. verschillende contracten met ’t rijkje gesloten. Thans wordt de verhouding tot ’t Gouv. beheerscht door ’t nieuwe contract van 31 Dec. 1905. Voor geographische gesteldheid, enz., zie SOEMBAWA.