Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-11-2018

Chalmot

betekenis & definitie

Chalmot - (Jaques Alexandre de), 1734-1801, afs ammeling uit een aanzienlijk Fransch geslacht, wiens vader en grootvader kamerheeren aan het hof der Friesche Stadhouders waren geweest, werd tot den krijgsdienst opgeleid, doch reeds op 21-jarigen leeftijd als vaandrig gepensionneerd. Hij legde zich nu met ijver op geschiedkundige en andere studiën toe en ging spoedig voor een man van groote kunde en werkkracht door. In 1758 nam hij een bestaanden boekhandel te Leeuwarden over, welken hij op naam van zijn oudsten zoon Hendrik Amelius aanvaardde met het doel om dezen daarin op te leiden. De zoon zocht zijn fortuin echter in Indië en de vader bleef de zaken drijven.

Door zijne uitgebreide relaties met voorname geleerden werd hij uitgever van belangrijke werken. Zelf was hij een verdienstelijk schrijver. Een daad van juist inzicht en durf was de bewerking en uitgave van een tweeden druk van Chomel’s „Algemeen huishoudelijk natuur-, zedekundig- en konst-woordenboek,” dat van 1768-’78 in 7 kwarto-deelen verscheen. Het was met medewerking van professor Petrus Camper, den Lutherschen predikant Aug. Sterk en den hortulanus J. H. Knoop geheel herzien en uitgebreid, kostte f 75.-, en verwierf niettegenstaande dezen hoogen prijs meer dan 1000 inteekenaren.

Voor dit groote werk was de drukkerij uitgebreid en om zich nu geheel aan de samenstelling van een vervolg te kunnen wijden, gaf De C. in 1778 zijn boekhandel te Leeuwarden op en verplaatste zijne drukkerij naar Kampen, waar het tusschen 1786-’93 in 9 deelen het licht zag. Het werd een standaardwerk, dat nog bijzondere historische waarde heeft. Na de voltooiïng zette De C. zich aan de samenstelling van een Biographisch woordenboek der Nederlanden, waarvan sedert 1798 acht deelen, de letters A-D. omvattende, verschenen waren, toen de dood een einde aan dezen arbeid maakte. Zie: Eekhoff, De stedelijke bibliotheek van Leeuwarden, 1870.

< >