Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Vennootschap

betekenis & definitie

(het accent wisselt), v. (-pen), economische bedrijfsvorm met een afgescheiden vermogen: algemene ben. voor een aantal ondernemingsvormen waarin personen samenwerken ter uitoefening van een bedrijf.

De Ned. wet kent de volgende gekwalificeerde vormen: de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap en de commanditaire vennootschap op aandelen, de naamloze vennootschap en de besloten vennootschap, ondernemingsrecht.

In België zijn de gekwalificeerde vennootschapsvormen: de vennootschap onder gemeenschappelijke naam, de vennootschap bij wijze van eenvoudige geldschieting, de vennootschap bij wijze van geldschieting op aandelen, de naamloze vennootschap, de -personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid en de -samenwerkende maatschappij.

vennootschap bij wijze van eenvoudige geldschieting, in België handelsvennootschap die wordt aangegaan tussen een of meer verantwoordelijke en hoofdelijk voor het geheel aansprakelijke vennoten (gecommanditeerden) en een of meer vennoten als geldschieters (stille vennoten). In de firma moet noodzakelijk de naam van een of meer gecommanditeerde vennoten voorkomen, maar de naam van de stille vennoot mag in de firma niet worden gebruikt. Wanneer er meer onbeperkt verantwoordelijke vennoten zijn, geldt de vennootschap als een vennootschap onder gemeenschappelijke naam ten aanzien van deze vennoten en als een vennootschap bij wijze van geldschieting ten aanzien van de geldschieters. De stille vennoot draagt niet verder bij in de schulden en verliezen dan ten belope van de gelden welke hij beloofd heeft in te brengen. De stille vennoot mag geen enkele daad van beheer verrichten, zelfs niet uit kracht van een volmacht. Voor hem zijn niet bindend: de adviezen en raadgevingen, de daden van toezicht en de machtigingen aan de zaakvoerders gegeven voor de daden die hun lastgeving te buiten gaan. Hij is echter ten aanzien van derden hoofdelijk voor het geheel aansprakelijk wegens alle verbintenissen van de vennootschap waaraan hij deel zou hebben genomen in strijd met de verbodsbepaling.

vennootschap bij wijze van geldschieting op aandelen, commandite, in België een handelsvennootschap, die door een of meer verantwoordelijke en hoofdelijk voor het geheel aansprakelijke vennoten wordt aangegaan met aandeelhouders die slechts een bepaalde inleg verbinden. De vennootschap bij wijze van geldschieting op aandelen bestaat onder firma die slechts de naam van een of meer verantwoordelijke vennoten zal omvatten; daaraan mag een bijzondere benaming of de aanduiding van het voorwerp van haar onderneming worden toegevoegd. Behalve enkele bijzondere bepalingen gelden overigens de bepalingen betreffende de naamloze vennootschap.

Vennootschap onder firma (VOF), in Nederland een maatschap wier ondernemingsactiviteit wordt gekwalificeerd als een bedrijf en die uitgeoefend wordt onder een gemeenschappelijke naam of firma (artt. 16-35 WvK). De bepalingen met betrekking tot de maatschap (artt. 1655—1689 BW) zijn op de VOF van toepassing, met enkele uitzonderingen en verschillen. Zo heeft de VOF niet alleen een gemeenschappelijk vermogen, maar ook een afgescheiden vermogen dat ten behoeve van de vennootschapscrediteuren een bijzonder verhaalsobject vormt; de VOF is echter geen rechtspersoon. Iedere VOF moet worden ingeschreven in het handelsregister en indien een rechtsfeit voor rekening van de VOF is, zijn de vennoten of firmanten voor wat betreft de hieruit ontstane schulden hoofdelijk aansprakelijk en niet zoals bij de maatschap voor gelijke delen. Het afgescheiden vermogen leidt ertoe dat de VOF failliet kan worden verklaard, hetgeen wel het faillissement van ieder der vennoten impliceert; een derde heeft geen beroep op compensatie en de vennootschapscrediteuren hebben bij de verdeling van de executie-opbrengst van vermogensbestanddelen die tot het vennootschapsvermogen behoren, voorrang boven de privé-crediteuren van de firmanten.

In België is de min of meer overeenkomende vennootschapsvorm de vennootschap onder gemeenschappelijke naam, die evenwel wel rechtspersoonlijkheid heeft.

vennootschap onder gemeenschappelijke naam, in België een handelsvennootschap die twee of meer personen aangaan, teneinde onder een firma koophandel te drijven. Alleen de namen van de vennoten mogen in de firma worden gebruikt. Elk van de vennoten is hoofdelijk voor het geheel aansprakelijk. De vennootschap eindigt van rechtswege door verloop van de tijd waarvoor zij is aangegaan, door het tenietgaan van de zaak, door het volbrengen van de handeling, door de dood van een van de vennoten, of door de ontzetting of het kennelijk onvermogen van een van hen. Voor Nederland, vennootschap onder firma.