v. (-n, -s), het onderzoek dat plaatsvindt alvorens een administratieve of andere computertoepassing geprogrammeerd kan worden. Bij de systeemanalyse moet nagegaan worden welke informatiebehoeften er bestaan, welke overzichten de computer moet vervaardigen, welke basisgegevens hiervoor noodzakelijk zijn en wanneer deze ter beschikking moeten zijn, welke controles noodzakelijk zijn, en op welke wijze de informatie in computergeheugens moet worden vastgelegd.
Tevens zal men moeten uitvinden welke regels bij de informatieverwerking gelden en welke uitzonderingen daarbij gelden.Tevens moet worden nagegaan of de beschikbare computercapaciteit toereikend en/of van het juiste soort is. Daarnaast dient aandacht besteed te worden aan eventuele organisatorische consequenties van de nieuwe manier van werken en aan een opleidingsprogramma voor de gebruikers van het voorgestelde ‘systeem’. Nadat systeemanalyse heeft plaatsgevonden en het voorstel is aanvaard wordt een gedetailleerd ontwerp voor het computersysteem gemaakt. Hierbij wordt de onderverdeling van het systeem in programma’s vastgelegd en wordt voor ieder programma in grote lijnen aangegeven wat dit programma moet doen. De programmeur zal vervolgens gedetailleerde blokschema’s maken van ieder programma dat aan hem is toevertrouwd en het eigenlijke programmeren ter hand nemen. De systeemanalist zal de nieuwe procedures goed moeten beschrijven en er voor moeten zorgen dat ieder die met het systeem zal moeten werken goed geïnstrueerd wordt.
Wanneer het om een belangrijke wijziging in organisatie en werkwijze gaat, waarbij tevens nieuwe computercomponenten moeten worden aangeschaft zal de systeemanalyse onderdeel van een speciaal daartoe opgezet en strak geleid project zijn, waaraan meerdere systeemanalisten meewerken. Men kan de systeemanalist beschouwen als een tussenpersoon tussen de (toekomstige) gebruiker, die veelal weinig van de computer afweet, en de programmeur, die veelal weinig van de toepassing afweet.