m. (-s), sterk alcoholische drank, bereid uit graanof melasse-alcohol waaraan bij de destillatie o.a. jeneverbessen zijn toegevoegd, die er het aroma aan geven; stoken, rode-, met aalbessen; in ruimere zin: sterke drank.
(e) Jenever is een typisch Oudhollandse drank, waarmee de stad Schiedam als voornaamste produktiecentrum onverbrekelijk verbonden is geweest. Het eerste recept voor de bereiding is waarschijnlijk van Francis de la Boe, een 17e-eeuwse hoogleraar medicijnen te Leiden. De grote bloeitijd van de jeneverbereiding was de laatste helft van de 19e eeuw. De toenmalige koloniale landen (vooral in Afrika) waren de grote afnemers. Vroeger werd jenever uitsluitend bereid uit →moutwijn door destillatie over jeneverbessen en kruiden. De bereidingsmethode is gewijzigd, omdat de jenever uit moutwijn te veel foezelolie bevat.
De hoofduitgangsprodukten voor de jeneverbereiding zijn: graanalcohol voor de betere kwaliteit, bekend als graanjenever, en melasse-alcohol voor een vaak als minder beoordeelde kwaliteit. Graanalcohol wordt in twee destillatiestappen bereid: na vergisting van het met moutenzymen versuikerde graanzetmeel wordt het gedestilleerd, waarbij een ruwprodukt met 60 % alcohol wordt verkregen. Uit dit ruwprodukt wordt door middel van gefractioneerde destillatie in een fijnkolom graanalcohol met een gehalte van 96 % verkregen. Voor de jeneverbereiding wordt de graanof melasse-alcohol versneden op 50 %, eventueel wordt een hoeveelheid moutwijn toegevoegd (tot 5 % voor jonge jenever en tot 25 % voor oude jenever). Er wordt opnieuw gedestilleerd, ditmaal over jeneverbessen, al of niet gecombineerd met andere aromatische bestanddelen, zoals korianderzaad, venkel, kassiebast, anijszaad. De destillatie wordt ook wel uitsluitend uitgevoerd met de verdunde neutrale alcohol.
Het zo verkregen concentraat, het gebeid, wordt dan in de juiste verhouding gemengd met moutwijn en het alcoholgehalte ingesteld op 35—38 %. Het verschil tussen oude en jonge klare ligt dus hoofdzakelijk in het moutwijngehalte. De markt voor oude jenever wordt steeds kleiner, jeneverbes, v./m. (-sen), →Juniperus. jeneverbesolie, v./m., etherische olie die doormiddel van stoomdestillatie kan worden verkregen uit de bessen van Juniperus communis.
(e) De kleurloze tot lichtgele jeneverbesolie met volumieke massa van 860-880 kg/m3 bevat cadineen en →pineen en werd vroeger onder de naam jeneverbesextract als geneesmiddel gebruikt (jicht, reumatiek).