o. (-en), de apparatuur waarmee bij een verbrandingsmotor de vloeibare brandstof in de verbrandingsruimte of een voorkamer daarvan gespoten wordt.
(e) Inspuitsystemen worden reeds lang bij dieselmotoren toegepast. De gewenste brandstofhoeveelheid (soms slechts 10 mm3) wordt met een druk van 6—7 N/mm2 (60-70 at) bij lage-drukmotoren, dan wel tot ca. 30 N/mm2 (300 at) bij hoge-drukmotoren, via een verstuiver in de verbrandingsruimte gespoten. De druk wordt verkregen met een brandstofinspuitpomp. Hiervoor wordt sinds 1924 een type gebruikt waarmee de brandstofhoeveelheid beïnvloed kan worden (afb. 1). De vorm van de ingespoten brandstofstraal kan sterk beïnvloed worden door de vorm van de verstuivernaald (afb.2).
Bij de benzinemotoren wordt de brandstof niet, zoals bij dieselmotoren, aan het einde van de compressieslag ingespoten, maar aan het begin en wordt het brandstof-luchtmengsel evenals bij normale benzinemotoren gecomprimeerd en door de bougie-vonk ontstoken. De massamengverhouding benzine-lucht is 1:15. Deze verhouding is met de bestaande carburator niet eenvoudig te bereiken waardoor extra hulpconstructies nodig zijn, zoals acceleratiepomp, choke enz. De brandstofinspuitpomp voor een benzinemotor (injectiemotor) kan door een regelmechanisme de vereiste verhouding wel bereiken. Buiten dit mengmechanisme is de benzinebrandstofinspuitpomp in uitvoering overeenkomstig een normale brandstofinspuitpomp voor dieselmotoren.
Bestaande carburatorconstructies zijn bedrijfszeker en als eenvoudig massa-artikel te vervaardigen, waardoor ze goedkoper zijn dan de vrij kostbare brandstofinspuitpompen die door hun grote gevoeligheid alleen door ervaren monteurs bijgesteld kunnen worden. De voordelen van benzine-inspuiting zijn gelegen in een krachtiger starten doordat er geen condensatievorming ontstaat vóór de ontsteking en daardoor ook geen onvolledige verbranding die vervetting van de bougies veroorzaakt; verder is het motorvermogen 10-15 % hoger en het benzineverbruik, afhankelijk van type motor, 1,5 —2,5l lager op 100 km.