(ook: Aleppo), Syrische stad aan de westzijde van het Syrisch-Arabische woestijnplateau, 635 000 inw. De industrie omvat katoenbewerking, zijdeweverijen en levensmiddelenbedrijven.
Luchthaven. De stad, een spoorwegknooppunt, is gebouwd rond de op een heuvel gelegen citadel. Het museum bezit vele kunstschatten. Moskeeën uit de 12e—16e eeuw. Latakia is de haven van Haleb. GESCHIEDENIS. Omdat Haleb bewoond is, kan de oude stad niet worden opgegraven.
Over de oudste geschiedenis is dan ook weinig bekend. Na 2000 v.C. werd de stad (toen Halab geheten) de hoofdstad van een machtig rijk, Yamchad, dat zelfs in Zuid-Mesopotamië invloed uitoefende. Rond het midden van de 17e eeuw v.C. is het veroverd door de Hettieten bij hun expansie naar Syrië. Na de ineenstorting van het Hettitische Rijk moet ook Haleb een tijdlang tot een Luwisch koninkrijk behoord hebben dat in 820 v.C. in een Aramees Rijk opging. Te Haleb bevond zich een heiligdom van de god →Hadad. In 638 werd het door de Arabieren ingenomen.
In de middeleeuwen werd de stad betwist door de Seltsjoeken, Fatimiden, kruisvaarders, Mongolen en mammelukken. Na 1516 was Haleb Turks. In 1920 kwam Haleb aan Syrië. LTT. A.R.Hamidé, La ville d’Alep (1959).