Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

haas

betekenis & definitie

m. (bij jagers o.) (hazen),

1. Lepus europaeus, grijsbruin knaagdier met lange achterpoten, korte staart en gespleten bovenlip (e); er zitten hier veel hazen (ook: er zit veel —); zo bang, zo blo als een zij liepen als hazen, gingen snel op de vlucht; (spr.) veel honden zijn der hazen dood, tegen overmacht is het kwaad vechten; met onwillige honden is het kwaad hazen vangen, met onwilligen komt men niet verder; men kan nooit weten hoe een koe een — vangt, men weet niet wat een onverwacht gelukje doen kan; mijn naam is Haas, ik wil er niets van weten, houd mij er buiten; van krommen — gebaren, zich van den domme houden; (als stofnaam) vlees van een haas of van hazen;
2. plek waar het fineer zich niet op de onderlaag heeft gehecht.

(e) De haas is samen met het konijn de belangrijkste Europese vertegenwoordiger van de orde →haasachtigen. De haas is groter dan het konijn, heeft langere oren (bovendien met zwarte punten), een relatief langere staart en is veel roder. De haas bewoont het open veld, waar de geheel ontwikkelde jongen (2-5 per worp, 2 of soms zelfs 5 maal per jaar) in een kuiltje, het zgn. leger, als echte nestvlieders geboren worden. Afmetingen: lengte 48,5-67,5 cm (konijn 34-45,5 cm), staart 7-1l’cm (konijn 4-8 cm), oor 8,5-10,5 cm (konijn 6,5—7 cm), gewicht 2,5—6,5 kg (konijn 1,3—2,2kg). Ingeval van gevaar vluchten de solitaire hazen het open veld in, daarbij herhaaldelijk haken slaand. Hazen slapen met de ogen open.

Het dier komt over grote gebieden van Europa voor, behalve o.a. in (delen van) Scandinavië, Ijsland en Ierland (daar wel ingevoerd) . Als haas en konijn hetzelfde gebied bewonen, zijn zij echter door hun terreinkeus ecologisch scherp van elkaar gescheiden. Hazen hebben altijd een geliefd jachtwild gevormd en mede daaraan is het te danken dat zij vrijwel overal nog talrijk voorkomen. Hazen worden niet door →myxomatose aangetast. Verwante vormen komen voor in Azië, Noord-Amerika en Afrika; de soorten zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. De →sneeuwhaas is een enigszins afwijkende soort. LITT.

F.Koenen, Der Feldhase (1956). GODSDIENSTGESCHIEDENIS. In sommige religies geldt de haas als symbool van de vruchtbaarheid, al dan niet verbonden met de maan (m.n. in India).