v.,
1. het graderen; een nieuwe — van het zegelrecht, opklimming, trapsgewijze verhoging;
2.het vaststellen van standaardkwaliteiten voor een stapelprodukt; indeling van een fungibel goed (e). (e) De gradering vindt vooral toepassing bij agrarische produkten zoals katoen en tarwe. Men maakt bij de indeling gebruik van standaardmonsters dan wel van beschrijvingen. Wordt het goed ter beurze op basis van beschrijving verhandeld, dan moet de kwaliteit met behulp van objectieve gegevens kunnen worden aangegeven. Op de Amerikaanse graanbeurzen classificeert men b.v. de tarwe met behulp van de volgende objectieve kenmerken: botanische soort (hard, soft, red, white), tijd van uitzaai (spring, winter), ligging van de produktiegebieden (Western, Northern). Bij katoen zijn dit: botanische soort, produktiegebied, alsmede lengte, kleur, dikte en trekkracht van de vezel. De classificatie geschiedt door deskundigen, meestal regeringsambtenaren. De gradering is een noodzakelijke voorwaarde voor het organiseren van een →termijnhandel in het desbetreffende produkt en voor het afsluiten van standaardcontracten waarbij op basis van een bepaald kwaliteitstype wordt gekocht.