Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-08-2021

Datatransmissie

betekenis & definitie

v. (-s), elke vorm van telegrafie waarbij de over te seinen gegevens afkomstig zijn van of bestemd zijn voor een computer of andere informatieverwerkende apparatuur.

(Datatransmissie speelt een grote rol bij het toepassen van netwerken van telestations die langs een der onderstaande wegen met een computer kunnen ‘converseren’ en bij netwerken van computers die elkaar gegevens toespelen, in het bijzonder van kleine, lokale machines die gegevens verzamelen en controleren en dan overzenden voor centrale verwerking. Bij datatransmissie wordt onderscheid gemaakt tussen:

1. langzame overdracht, via het openbare telexnet of via vaste telegraafverbindingen: 50-200 baud (transmissiesnelheid);
2. middelsnelle overdracht, via openbare of vaste telefoonverbindingen: 1200-2400 baud;
3. snelle overdracht, hoger dan 2400 baud, via b.v. ‘muzieklijnen’, straalverbindingen. De toe te passen transmissieweg wordt bepaald door de tijd waarin een bepaalde hoeveelheid gegevens moet worden overgeseind. Voor datatransmissie over zeer grote afstanden wordt van communicatiesatellieten gebruik gemaakt.

Ter voorkoming van fouten ten gevolge van storingen in de transmissieweg kan bij datatransmissie ‘beschermende overdracht’ worden toegepast. Hierbij kan de ontvangapparatuur een verminkt teken herkennen (foutendetectie). Indien de ontvangende apparatuur bovendien ingericht is om de fouten automatisch te corrigeren, spreekt men van ‘foutencorrectie’.

Bij datatransmissie en telegrafie maakt men gebruik van binaire technieken (telegraafalfabet). Bij de datatransmissie wordt het begrip ‘datasignaalsnelheid’ (Eng. data signalling ratgehanteerd, uit te drukken in een aantal bits per seconde; het verband tussen de datasignaalsnelheid en de transmissiesnelheid hangt af van de gebruikte code.

Aangezien datatransmissie een internationale aangelegenheid is, zijn de diverse transmissieaspecten gestandaardiseerd door het Comité Consultatif International Télégraphique et Téléphonique (ccitt).

< >