(Bucureşti), hoofdstad van Roemenië, in de Walachijse laagvlakte, aan de beide oevers van de Dimbovija; 1,7 mln. inw. Daar Boekarest geheel open ligt voor klimaatinvloeden is het verschil tussen zomer- en wintertemperatuur er groot.
Boekarest is ontstaan uit verschillende dorpen, die aaneengegroeid zijn; vandaar dat het geheel een heterogeen beeld vertoont.Tegen het eind van de 19e eeuw is men begonnen met het moderniseren van de binnenstad. Thans heeft dit gedeelte een grootse aanleg en ruime boulevards. In de binnenstad zijn de regeringsgebouwen (na 1878 verbouwd), onderwijsinstellingen en handelshuizen geconcentreerd.
De voornaamste gebouwen zijn o.a. het vm. koninklijk paleis aan de Calea Victoriei (met een belangrijke schilderijencollectie), de universiteit, de universiteitsbibliotheek, verschillende musea, de Nationale Academie, de 15e-eeuwse Buurkerk en enkele andere kerken van jongere datum (o.a. de Sfintii Apostoli met fraaie >iconostase). Naast vele scholen voor middelbaar onderwijs heeft Boekarest, behalve de universiteit (1864), een hogere handelsschool, een polytechnische school, een conservatorium en een academie voor schone kunsten. Boekarest is zetel van de patriarch van de Roemeens-orthodoxe Kerk en van een rooms-katholieke aartsbisschop.
De stad is een industriecentrum; dat is m.n. aan de rand van de stad gevestigd en omvat metaal, machines, elektrische apparaten, voedingsmiddelen, textiel, lederwaren; verder petroleumraffinaderijen. De handel bestaat grotendeels uit transitohandel van petroleum, timmerhout, tarwe en maïs. Knooppunt van spoor- en verkeerswegen; Otopeni is de luchthaven. GESCHIEDENIS. Legendarisch is de bewering dat Boekarest zou zijn gesticht door de herder Boekoer, waaraan de stad tevens haar naam te danken zou hebben. In de 14e eeuw wordt Boekarest voor het eerst genoemd.
Daarna was het afwisselend met Tïrgovişte de hoofdstad van het vorstendom Walachije. In 1595 veroverden en verbrandden de Turken Boekarest, dat echter in 1596 door Michaël de Dappere werd heroverd. In de 18e eeuw werd het stadsbeeld meer beheerst door Grieken en joden dan door de Roemenen. In 1862 werd Boekarest de Roemeense hoofdstad.