Onze Taal Woordpost

Genootschap Onze Taal (2020)

Gepubliceerd op 25-01-2021

seleen

betekenis & definitie

scheikundig element dat onder meer gebruikt wordt in foto-elektrische cellen

uitspraak
[see-leen]

citaat
“Neem bijvoorbeeld een product dat verrijkt is met seleen. Dat is een mineraal met bepaalde bewezen gezondheidsvoordelen: het laat het afweersysteem beter functioneren en heeft antioxiderende eigenschappen. Zo’n product mag je met het woord ‘detox’ aanprijzen. Dat betekent dat ik in theorie ‘detox-worstenbroodjes’ zou mogen aanbieden, zolang ik ze maar met seleen verrijk. Het mag duidelijk zijn dat hier iets misgaat.”
Bron: ‘Detoxen’ bestaat niet – laten we de term niet meer gebruiken (Anthony Warner, NewScientist, 8 juni 2018)

woordfeit
Seleen of selenium is een giftig scheikundig element (atoomnummer 34, symbool Se) dat tot de zogeheten Seleen is de vernederlandste vorm van de wetenschappelijke Latijnse aanduiding selenium (die in het Nederlands ook wordt gebruikt). Het element is genoemd naar het Griekse woord voor ‘maan’, selenè, omdat het vaak wordt aangetroffen in de buurt van (en veel eigenschappen deelt met) tellurium, een element dat genoemd is naar een Latijns woord voor ‘(de) aarde’: tellum.
De naam tellurium is weer geïnspireerd op uranium, dat een verwijzing naar ‘hemel’ bevat: dit element is genoemd naar de planeet Uranus, en die naam verwijst naar de god van de hemel, die in het Latijn Uranus heette en in het Grieks Ouranos.

< >