Gepubliceerd op 17-01-2021

Zwitserland

betekenis & definitie

(Fr.: Suisse, Du.: Schweiz, Ital.: Svizzera), republiek in Midden-Europa, begrensd door Liechtenstein, de BRD, Oostenrijk, Italië en Frankrijk, 41293 km2. Hoofdstad: Bern.

POLITIEK Het Franstalige kanton Jura werd op 1.1.1979 een eigen entiteit en het begon dadelijk een campagne om de drie zuidelijke districten van het Juragebied (Delémont, Porrentruy en Franches-Montagnes) te annexeren. Sinds 1815 maakten deze districten deel uit van het kanton Bern. Het probleem van de kernenergiecentrales werd door twee referendums in 1979 (18.2. en 20.5.) met een krappe meerderheid aan het parlement toevertrouwd. In diezelfde referendums werden zowel het voorstel de meerderjarigheid op 18 jaar terug te brengen als het voorstel de BTW in te voeren verworpen. De op 21.10.1979 gehouden parlementsverkiezingen brachten vrijwel geen verschuivingen in de politieke verhoudingen. Op 2.3.1980 is een nationaal referendum gehouden waarin het Zwitserse volk zich moest uitspreken over de voorgestelde afschaffing van de bestaande banden tussen de staat en de belangrijkste kerken.

Het merendeel (78,9 %) van de Zwitsers wees het voorstel af. Op dezelfde dag werd ingestemd (86 %) met een voorstel dat een verandering in de grondwet beoogt waardoor de regering in vredestijd bij crisissituaties alle noodzakelijke maatregelen kan nemen die een voortzetting van de import van grondstoffen waarborgen. De Zwitserse regering kon die maatregelen tot dan toe slechts nemen in tijd van oorlog.

Zwitserland werd vanaf eind mei 1980 opgeschrikt door hevige rellen. In Zürich gingen de jongeren de straat op. Aanleiding hiertoe was de bouw van een peperduur operagebouw, terwijl er voor de bouw van een cultureel centrum voor de jongeren geen geld beschikbaar was. In tegenstelling tot de jongerenmanifestatie van 1968 kwamen de contestanten dit keer niet uit de studentenwereld, maar wel uit de onderste laag van de maatschappij. Deze jongeren kregen spoedig de steun van de studenten waarop de onlusten naar Bern en Bazel oversloegen. Vooral het jeugdbeleid en het gebrek aan goedkope woningen in de steden vormen een bron van ongenoegen voor de jongeren.

Op 23.10.1980 gaf het stadsbestuur van Zürich uiteindelijk zijn fiat aan de opening van een autonoom jeugdhuis in een verlaten fabriekspand. Hierdoor kwam er tijdelijk een eind aan de rellen, maar eind dec. 1980 brak er een nieuwe golf van onlusten uit in de grote steden. Het jeugdhuis in Zürich was intussen weer gesloten, nadat de politie er wapens en drugs had gevonden.

Op 1.1.1981 is de Zwitserse minister van Justitie, → Kurt Furgler, Chevallaz opgevolgd als bondspresident voor het jaar 1981.

De Zwitsers hebben in een referendum op 5.4.1981 met grote meerderheid een voorstel verworpen om buitenlandse seizoenarbeiders een beter bestaan te geven. Slechts 40 % kwam naar de stembus. Daarvan verklaarde zich 80 % tegen wijziging van de Immigratiewet. De 110000 gastarbeiders mogen slechts negen maanden in Zwitserland werken. Het is hen niet toegestaan hun gezinnen te laten overkomen. Afb.p.644.