Gepubliceerd op 05-06-2021

Middellandse zee

betekenis & definitie

binnenzee, gelegen tussen Europa, Azië en Afrika.

De Middellandse Zee staat bekend als een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Rond deze zee wonen ca. 300 mln. mensen; het afval van deze mensen komt voor een groot deel ongereinigd in het water terecht. In 1980 loosde nog ca. 90 % van alle kuststeden langs de Middellandse Zee hun rioolwater ongezuiverd in zee. Ook vele industrieën lozen hun afvalwater ongezuiverd. De meest vervuilde delen van de Middellandse Zee liggen bij de Spaanse kust rond Barcelona, de Golfe du Lion (Marseille) en bij de Golf van Genua. Ook nabij steden als Venetië en Athene is de vervuiling van de zee bijzonder ernstig. De gevolgen van deze vervuiling voor de ecologie van de zee zijn desastreus. Het bodemleven, en daarmee de vissen, is op tal van plaatsen volledig verdwenen; de bodem is tot een woestijn geworden. Deze vervuiling heeft ook ernstige gevolgen voor een aantal gebruiksfuncties van de Middellandse Zee. De recreatie aan de stranden heeft eronder te lijden doordat zwemmen gevaarlijk voor de gezondheid is geworden. De visserij ondervindt er ook schade van.

Niet alleen vervuiling bedreigt het milieu van de Middellandse Zee. De recreatie, overal langs de kusten, berokkent de natuur veel schade. Bij de Turkse kust komen verschillende soorten zeeschildpadden in gevaar doordat de stranden waarvan zij afhankelijk zijn door het toerisme worden 'ingenomen. De monniksrob, een in het Middellandse-Zeegebied voorkomende zeehondesoort, wordt met uitroeiing bedreigd.

Gestimuleerd door de VN hebben staten rond de Middellandse Zee in 1975 een actieplan voor dit gebied opgesteld. In 1976 werd hierop aansluitend in Barcelona een verdrag tegen de vervuiling van de Middellandse Zee getekend, de Conventie van Barcelona. In het kader van deze conventie, die in 1978 van kracht werd, zijn meer verdragen voor de bescherming van het milieu van de Middellandse Zee voorbereid of nog in voorbereiding.

< >