Gepubliceerd op 17-01-2021

Guinea

betekenis & definitie

(République de Guinée), republiek in West-Afrika, gelegen aan de Atlantische Oceaan tussen Guinee-Bissao en Siërra Leone, 245 857 km2. Hoofdstad: Conakry.

POLITIEK Op het negende congres van de Parti Démocratique de Guinée in april 1972 werd president S.Touré zonder één tegenstem herkozen. De eerste jaren van zijn ambtstermijn joeg hij een groot aantal landen tegen zich in het harnas door beschuldigingen zijnerzijds van complotten die zij tegen hem en zijn land zouden smeden. Wel steunde Guinea onveranderlijk de PAiGC in Guinee-Bissao. In 1975, toen hij alweer voor een volgende termijn herkozen was, nam Touré een veel gematigder houding aan, die o.a. resulteerde in het herstel van de betrekkingen met Frankrijk. In juli 1976 werd bekend dat minister van Justitie en vm. secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, Diallo Telli, was gearresteerd op verdenking van een moordcomplot tegen de president, en wel in samenwerking met de Amerikaanse CIA (Central Intelligence Agency) en met andere hoge functionarissen uit Guinea zelf. Na deze arrestatie ondernam Touré actie tegen de Fulani, tot welke stam Telli behoorde.

Naast de oppositie die de president steeds moest onderdrukken, was er ook de bloeiende smokkelhandel. Hiertegen nam de regering in 1975 eveneens maatregelen. Privé-handel werd verboden.

In het buitenland kwam Guinea in opspraak, toen de Liga voor de Rechten van de Mens het bestaan van concentratiekampen voor politieke gevangenen had geconstateerd. Touré liet, de beschuldiging ontkennend, 80 politieke gevangenen vrij. In aug. 1977 werd opnieuw een hoge functionaris gearresteerd op beschuldiging van een complot tegen Touré. Wel liet deze opnieuw gevangenen vrij, maar in okt. startte een grootscheepse campagne tegen de oppositie. Aan deze oppositie namen zelfs delen van het leger deel, nl. door niets te ondernemen tegen de rebellen.

In 1975 ging het handelsbetrekkingen aan met de EG, door het ondertekenen van de Conventie van Lomé. In 1978 beijverde Guinea zich om de banden met andere landen nauwer aan te halen.

< >