Gepubliceerd op 17-01-2021

Conditietraining

betekenis & definitie

v. (-en), (sport) door bijzondere oefeningen op peil houden en verbeteren van de lichamelijke conditie.

© De conditie wordt bepaald door de spierkracht, de snelheid van-bewegen, het uithoudingsvermogen, de lenigheid, en de bewegingscoördinatie. Met training wordt bedoeld een systematisch opgezette en uitgevoerde reeks van lichaamsoefeningen met het doel om het prestatievermogen te verhogen. Conditietraining is er dus op gericht om via training het prestatievermogen van de genoemde conditiebepalende factoren te verhogen. Naarmate een sportbeoefenaar zich meer specialiseert in één sport en deze bedrijft op een hoger niveau, zal in de conditietraining meer het accent gelegd worden op voor die sport belangrijke factoren. Dit betekent niet dat de andere geheel verwaarloosd worden. Conditietraining is dus niet voor alle sporten gelijk.

Voor hardlopers die lange afstanden afleggen, b.v. de marathon van ca. 42,2 km, is de factor uithoudingsvermogen zeer belangrijk. Een gewichtheffer zal daarentegen het accent leggen op de spierkracht, de snelheid van de hefbeweging en de coördinatie. Over de wijze van training kan slechts in zeer algemene termen gesproken worden. Training van de spierkracht wordt gedaan door gebruik te maken van weerstanden, waarvan de grootte en aard (gewichten, veren e.d.) bepaald moeten worden in samenhang met de gewenste krachtontwikkeling. Grote spierkracht b.v. kan verkregen worden door met zware gewichten te trainen. Snelheid en coördinatie van bewegen kunnen getraind worden door een beweging vaak en snel uit te voeren.

Ter voorkoming van het aanleren van een verkeerd bewegingsverloop zijn regelmatige controle en aanwijzingen over de wijze van uitvoering noodzakelijk. Het uithoudingsvermogen wordt meestal vergroot door in het begin van een trainingsperiode lange afstanden af te leggen met een niet te hoog tempo. In de loop van de tijd wordt het tempo dan opgevoerd en gaat men deels over op intervaltraining: perioden van intensieve arbeid, afgewisseld door perioden van weinig intensieve arbeid. De duur van elke periode kan variëren van een halve min. tot een aantal min. en is afhankelijk van het doel waarvoor men traint (kort- of langdurende tak van sport) .Dit bepaalt ook of het accent op duurtrainingen of intervaltrainingen komt te liggen,

< >