v., (geen mv.), internationaal gebruikte term voor de officiële politiek van de Zuidafrikaanse regering ten opzichte van de diverse rasgroepen.
© Onder het motto ‘aanpassen of sterven’ probeerde premier P.W.Botha, de voorman van de ‘verligtes’ binnen de Nasionale Party, sinds 1977 enige politieke inspraak te verlenen aan de 2,7 mln. kleurlingen en aan de 800000 Aziaten in het land. Zijn plannen konden de betrokkenen maar matig bekoren en stuitten bovendien op verbeten tegenstand bij de ‘verkramptes’, de uiterst conservatieven. Op 20.3.1982 bundelde ex-minister Andries Treurnicht het verzet in een nieuwe conservatieve partij. Botha’s ‘nieuwe bedeling', die in de loop van 1981 door een meerderheid binnen de Nasionale Party was aanvaard, hield o.a. in dat elk van de drie niet-zwarte bevolkingsgroepen voor een aparte Kamer in de Senaat zou stemmen. Voor nationale aangelegenheden zou de instemming van de drie Kamers vereist zijn. Men wenste tevens een sterk presidentieel regime, met een staatshoofd dat voor zeven jaar gekozen moest worden door een kiescollege van 50 blanken, 25 kleurlingen en 13 Aziaten. De 17 mln. zwarten werden geacht allen inwoner te worden van één van de thuislanden. Op 3.12.1981 werd het vierde thuisland onafhankelijk verklaard: Ciskei. Ondanks een aanvankelijk afwijzende houding aanvaardde de belangrijkste kleurlingenpartij het plan in jan. 1983 toch, als ‘overgangsmaatregel’ naar een multiraciaal Zuid-Afrika en naar de toepassing van het principe ‘één man, één stem’. Op 21.8.1984 vonden de verkiezingen voor het kleurlingenparlement plaats. Nog geen 30 % van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. De Labour Party won 76 van de 80 zetels. Bij de Aziaten ging een nog kleiner percentage naar de stembus. Overwinnaar werd de National People’s Party die 19 van de 40 zetels won.
Litt. B.Davidson e.a., Southern Africa: The new politics of revolution (1976); R.Pollack, Up against apartheid. The role and the plight of the press in South-Africa (1981); J.Ya-Otto, Frontlijn Namibië (1982); J.W.van der Meulen, Westelijke druk en het apartheidsregime (1983).