Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-05-2016

Verziend

betekenis & definitie

Men is verziend, wanneer men een afwijking heeft aan de ogen die ertoe leidt dat men voorwerpen of personen van dichtbij alleen nog maar troebel kan waarnemen. Verziendheid wordt ook wel hypermetropie genoemd.

Verziendheid wordt veroorzaakt door een fout in het optische systeem van de ogen. Door deze fout wordt hetgeen men ziet als het ware achter de oogkas geprojecteerd, waardoor men objecten die dichtbij hen staan slechts zeer troebel kan zien. Bij veel mensen die verziend zijn, zijn de ogen dan ook continu aan het corrigeren voor alles wat dichtbij staat. Hiermee ziet men niet alleen heel weinig, het is vaak ook zeer vermoeiend en kan hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken.

Verziendheid kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het oog korter dan normaal, waardoor de projectie als het ware te vroeg eindigt. De ogen van kinderen en jong volwassen zijn meestal zelf in staat om te corrigeren voor de fout in het optische systeem die verziendheid veroorzaakt. Naarmate men ouder wordt, kunnen de ogen dit vaak niet meer aan. Verziendheid komt daarom, in vergelijking met bijziendheid, vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. Hoewel men van kinds af aan dus verziend kan zijn, is het in de meeste gevallen iets wat zich in de loop der jaren ontwikkelt.

Om verziendheid tegen te gaan, kan men kiezen tussen verschillende correcties, bijvoorbeeld een bril, contactlenzen, of zelfs een chirurgische ingreep. Wanneer men een bril heeft tegen verziendheid, spreekt men ook wel van een bril met positieve glazen, in de volksmond ook wel leesbril genoemd. Hoewel er fijne verschillen zitten tussen een bril die gemaakt is om verziendheid te corrigeren en een normale leesbril, zorgen beiden ervoor dat men weer dichtbij kan waarnemen.