Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-05-2016

Leesbril

betekenis & definitie

Een leesbril is een bril met speciale glazen die compenseert voor het verlies van accommodatievermogen van de ooglens naarmate men ouder wordt. Door het verlies van accommodatievermogen zijn de ogen minder goed in staat om op objecten dichtbij te focussen, zoals de letter van een boek.

Naarmate men ouder wordt, meestal rond het 40e levensjaar, worden de ooglenzen steeds minder flexibel. Het gevolg hiervan is dat de ogen niet meer bol genoeg staan om objecten dichtbij scherp te zien, waardoor men bijvoorbeeld ook minder goed de letters in een boek kan onderscheiden van elkaar. Deze aandoening wordt ook wel oudziendheid genoemd en is zeer veel voorkomend. Vrijwel iedereen zal er op een bepaald punt in zijn of haar leven mee te maken krijgen.

Om te compenseren voor oudziendheid, kan men gebruik maken van een leesbril. De glazen van een leesbril corrigeren het tekort aan accommodatievermogen, zodat iemand met oudziendheid hierdoor objecten van dichtbij scherp kan waarnemen. De extra sterkte die de glazen van een leesbrillen hebben, wordt vaak een leesadditie genoemd, aangezien het een aanvulling is op het eigen accommodatievermogen.

Leesbrillen waren een lange tijd zeer normaal, tegenwoordig kan men er echter ook voor kiezen om een multifocale bril aan te schaffen. De corrigerende leesadditie is in dat geval in de normale bril verwerkt. Men behoeft met multifocale glazen dus maar één bril te dragen, die tegelijk als normale bril en als leesbril functioneert.