Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-05-2016

2016-05-03

Multifocale contactlenzen

betekenis & definitie

Multifocale contactlenzen zijn lenzen met meerdere scherptegebieden. Deze soort contactlenzen kan daarom voor meerdere afwijkingen tegelijk corrigeren, zowel voor bijziendheid als verziendheid.

Multifocale contactlenzen zijn ideaal voor persoon die moeiteloos willen wisselen tussen veraf en dichtbij kijken. Deze lenzen corrigeren aan de ene kant de verbuigingen van het hoornvlies, wat vaak de oorzaak is van bijziendheid. Aan de andere kant compenseren multifocale contactlenzen voor het verlies van elasticiteit van de lenzen door ouderdom, wat vaak de oorzaak is van verziendheid.

Multifocale contactlenzen zijn zo ontworpen dat de sterkte van de lens van de rand naar het midden langzaam toeneemt. Daarnaast zijn multifocale contactlenzen in het midden altijd wat boller dan aan de rand. Het voordeel van dit ontwerp is, is dat de lens altijd meegaat met de bewegingen van het oog. In tegenstelling tot een multifocale bril, waarbij men naar beneden moet kijken om te corrigeren voor verziendheid, kan met multifocale lenzen in het gehele gezichtsveld objecten van dichtbij scherp worden waargenomen.

Hoewel men met multifocale contactlenzen als het ware het beste van beide werelden heeft omtrent correcties voor bij- en verziendheid, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Soms kan het gebruik ervan gepaard gaan met nachtblindheid. Ook moeten veel mensen een tijdje wennen aan multifocale contactlenzen, waardoor ze een periode wazig of schimmig zicht hebben. Ten slotte zijn multifocale contactlenzen vaak een stuk duurder dan normale lenzen. Dit heeft met name te maken met het specifieke ontwerp.