Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 11-11-2020

Theorie-examen

betekenis & definitie

Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig autorijden. Maar voordat je überhaupt rijexamen mag doen, moet je eerst je theorie-examen halen. Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen:

1. gevaarherkenning
2. kennis
3. inzicht

Het is de bedoeling dat je laat zien dat je voldoende kennis hebt van de verkeersregels, gevaar herkent (en hoe te handelen) en dat je verkeersinzicht hebt. Op die manier kun je dan veilig de weg op.

Je mag theorie-examen doen vanaf 16 jaar. Wanneer je je theorie-examen behaald hebt, kun je het praktijkexamen gaan afleggen. Het hoeft niet gelijk achter elkaar, het theorie-examen is na het behalen nog 1,5 jaar geldig. Stel dat je op je 16e al je theorie-examen hebt behaald, dan mag je nog niet gelijk voor je praktijkexamen gaan, omdat je daarvoor minimaal 17 jaar moet zijn. Dat is geen ramp. Je kunt in de tussentijd bijvoorbeeld rijlessen (blijven) nemen (dat mag vanaf 16,5 jaar) Als je maar binnen 1,5 jaar je praktijkexamen aflegt, anders verloopt je theorie-examen en moet je het examen weer opnieuw behalen.

Hoe leer ik voor het theorie-examen?
Je bepaalt helemaal zelf hoe je dat doet. Het CBR geeft geen boeken of leermiddelen uit, die zul je zelf moeten aanschaffen. Vaak bieden rijscholen complete pakketten aan, met praktijklessen, boeken en oefeningen. Online kun je ook theorie examen oefeningen doen op verschillende websites. Vaak kan je hier ook gratis oefenen.

Wanneer je theorieboeken aanschaft, let dan vooral op of het een recente boeken zijn, omdat de verkeersregels regelmatig veranderen. Bekende uitgevers zijn onder andere: Lens Verkeersleermiddelen, VekaBest Verkeersleermiddelen, Verjo, en Smit Rijschoolservice. Wanneer jij denkt dat je voldoende geleerd en geoefend hebt voor het examen kun je het theorie-examen gaan aanvragen.

Hoe vraag ik het theorie-examen aan?
Via de website van het CBR kun je inloggen met je DigiD en dan aanmelden voor het theorie-examen. Heb je geen DigiD? dan kun je op de website van het CBR een aanvraagformulier theorie-examen printen en dit ingevuld opsturen naar het CBR in Eindhoven.

Theorie-examen op maat
Het examen duurt een 30 minuten. Je zit in een zaal met meerdere mensen en maakt het examen op een scherm (touchscreen). Er zijn oordopjes beschikbaar als je last hebt van omgevingsgeluiden. Het kan zijn dat door omstandigheden 30 minuten niet genoeg is, bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt. Het kan ook voorkomen dat je een andere taal dan Nederlands spreekt. Of dat er sprake is van een andere omstandigheid die je belemmert om het examen binnen de gewenste tijd af te leggen. Voor deze situaties is het mogelijk om extra tijd aan te vragen. Je krijgt dan 15 minuten extra examentijd. (deze extra tijd geldt alleen voor de onderdelen ‘kennis en inzicht’, niet voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’). Je vraagt de extra tijd van tevoren aan, op het moment dat je het theorie-examen aanvraagt. Als je het via het aanvraagformulier doet, kun je op het formulier aangeven welke situatie op jou van toepassing is. Wanneer je een tolk nodig hebt, moet je die zelf (minimaal twee weken voordat je examen doet) reserveren via tolkennet.

De uitslag van het theorie-examen
Het goede nieuws is dat je niet wekenlang hoeft te stressen, want je hoort gelijk na het examen de uitslag! Deze wordt als volgt berekend:
● Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden
● Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden
● Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Je krijgt de uitslag van het examen ook per mail. Wanneer je gezakt bent, staat er in de mail op welke onderdelen je minder goed gescoord hebt, zodat je hierop kunt oefenen voor een eventueel herexamen.

Wat kost het theorie-examen?
Het CBR hanteert een vast tarief van 34,50 euro (in 2020) en 37,00 euro (per 2021) voor het standaard theorie-examen in het Nederlands. Dit is als je het examen via DigiD aanvraagt. Doe je het via het aanvraagformulier dan komen er nog verzendkosten (postzegels) bij. Als je rijschool het examen voor je aanvraagt, kan het ook zijn dat er nog extra kosten bijkomen, die per rijschool verschillen. Overleg dit van tevoren goed.

Belangrijk om te weten
Wanneer je naar het CBR gaat om je theorie-examen af te leggen, moet je in elk geval een geldig identiteitsbewijs meenemen en je reserveringsnummer. Dit nummer staat in de brief of email die je hebt ontvangen toen je het examen hebt aangevraagd. wanneer je de examenzaal betreedt, mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. De rest van je spullen moet je van tevoren in een kluisje leggen.