Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 06-03-2024

Lichtadvies

betekenis & definitie

Lichtadvies is een advies voor de verlichting van je bedrijfspand. Lichtadvies houdt rekening met een werkbare omgeving, een prettige sfeer en duurzaamheid.

Een oud kantoorpand met hoge plafonds, ornamenten en nisjes? Nieuwbouw met strakke, grote ruimten? Of een gerenoveerd pand uit 1950 waarin klassiek en modern zijn gecombineerd? Waar je ook werkt, de verlichting is super belangrijk. Want het gaat er niet alleen om, dat je voldoende licht hebt om te kunnen zien wat je doet. Sfeer is minstens zo belangrijk. Wat is de uitstraling die je bij medewerkers, klanten en gasten wilt overbrengen? Ander belangrijk punt: hoe zorg je op een duurzame manier voor voldoende helderheid en sfeer? Het kan zinvol zijn om een professionele projectinrichter of een lichtspecialist om lichtadvies te vragen.

Professioneel advies voor verlichting
Lichtadvies is een professioneel advies voor de verlichting van je bedrijfspand. Een goed lichtadvies houdt rekening met een werkbare omgeving, een prettige sfeer en duurzaamheid.

Projectinrichters adviseren je bij alles wat met de inrichting van je bedrijfspand te maken heeft. Van plafond tot vloer, van akoestiek tot bureaustoelen en een logische indeling. Daar kun je dus een lichtadvies vragen. Ook specialisten in verlichting kunnen je van lichtadvies voorzien. Soms gebeurt dat telefonisch, soms breng je een bezoek aan hun showroom of komt de adviseur in jouw bedrijfspand langs. Eerst stelt de lichtadviseur vragen over je bedrijfsactiviteiten, hoe de verschillende ruimten worden gebruikt en wie er allemaal in het pand rondlopen. De volgende vraag is wat jouw wensen zijn. Welke sfeer wil je creëren? Heb je een wellnesscentrum, dan wil je waarschijnlijk iets anders dan een architectenbureau.

Lichtadvies vragen? Bereid je vast voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je van tevoren een moodboard maken. Daaruit blijkt alvast wat je mooi vindt. Foto’s van het interieur zijn handig als je naar een showroom gaat. Dan kun je snel doorpakken met de lichtadviseur. Ook met de volgende tips kun je je voordeel doen.

Indirect licht voor de basisverlichting
Met een aantal armaturen die indirect licht geven, leg je een goede basis voor de verlichting van een ruimte. Basisverlichting maakt de ruimte optisch groter en zorgt ervoor dat je overal licht hebt.

Licht en donker maken sfeer
Je kantoorpand hoeft niet te baden in het licht. Dat is heel ongezellig en bovendien is het niet nodig. Je creëert juist sfeer met een combinatie van licht en donker. Sterker nog, er is pas licht als er ook donker is!

Werk met een plattegrond
Door de werkplekken, pantry, lunchruimte en vergaderruimte aan te geven op een plattegrond, kun je makkelijker bepalen waar spots, bureaulampen en ander direct licht moeten komen en waar indirecte verlichting, een stukje donker of gekleurd licht goed kunnen werken.

Kunst aan de muur
Hangen er mooie kunstwerken of eigen creaties aan de muur? Heb je in donkere hoeken misschien beelden of schilderijen hangen? Dat zijn ideale plekken om spots op te hangen.

Speciale lichteffecten
Met een simpele led-strip kun je een bijzonder effect creëren, bijvoorbeeld onder de keukenkastjes of in de toiletruimte. Ook met wandlampen en gekleurde spots breng je gezelligheid en sfeer in het pand. Nog zo’n eenvoudige ingreep: zorg voor een aantal dimmers. Daarmee kun je zelf bepalen hoeveel licht sommige lampen moeten geven.