Nicole Verstraten

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 09-10-2015

2015-10-09

Broodbuik

betekenis & definitie

Broodbuik is de Nederlandse vertaling van het boek Wheat belly (2011), geschreven door de Amerikaanse professor William Davis en vertaald door Anette van Wittenberghe. In Broodbuik schrijft Davis het ontstaan van alledaagse vage kwaaltjes toe aan het eten van tarwe, zoals hij zegt hét gezondheidsrisico van nu.

In het boek wordt beschreven waarom tarwe zo extreem slecht is voor de gezondheid van de gehele bevolking. Tarwe is een graansoort die heel snel in bloedsuiker omgezet kan worden. Naast het feit dat je van tarwe dus dik zou worden, blijkt het op ieder orgaan in je lichaam een schadelijk effect te hebben. Dit is natuurlijk in strijd met het gegeven dat tarwe heel gezond zou zijn, zoals vele fabrikanten op hun verpakkingen laten weten.

Davis stelt ook dat we bij iedere maaltijd die we nuttigen tarwe binnenkrijgen. Hierbij gaat het niet om de tarwe zoals boeren die vroeger maalden, maar om genetische gemanipuleerde en gekruiste soorten. Of te wel soorten waar ons lichaam niet voor gemaakt zou zijn. Het feit dat we teveel tarwe binnen zouden krijgen en dan ook nog hele verkeerde soorten, maakt dat Davis adviseert om alle tarwe (gerelateerde) producten uit je dieet te schrappen. Hiermee roept hij het broodbuikdieet tot leven. Hij geeft advies over wat je wel kan eten en wat je beter kunt vermijden.

De beweringen die Davis in zijn boek doet stuiten gelijk op veel kritiek. Wetenschappers vinden dat hij te weinig bewijs heeft voor de sterke beweringen die Davis in zijn boek doet en dat hij veel te makkelijk conclusies trekt. Ook het voedingscentrum, die lobbyt met de tarwe- industrie, reageert negatief op het boek. Astrids Postma-Smeets, een senior voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, stelt: "Zijn boek is onzorgvuldig en er staan veel onjuistheden in."