Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 12-04-2015

Popart

betekenis & definitie

Popart is een moderne kunststroming die ontstond in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zo rond 1950. Het belangrijkste kenmerk van de popart-beweging was het gebruik van bestaande (reclame)afbeeldingen en foto's en het commercieel uitbaten van kunst. Bekende popart-kunstenaars waren Andy Warhol, Roy Lichtenstein en David Hockney.

In de filosofie van de popart is kunst voor iedereen toegankelijk en is de scheidslijn tussen commercie en kunst beslecht. Een reclame kan net zo goed een kunstwerk zijn als een kunstwerk een soort reclame is voor de kunstenaar. Onder het oppervlakte van deze uitingsvorm ligt ook een kritiek op de opkomende consumptiemaatschappij en het verheerlijken van iconen.
Het idee van de 'ready mades' is hier een uitingsvorm van. Een bestaande foto van Marilyn Monroe werd bewerkt in het atelier van Warhol (niet eens altijd door hemzelf) en daarmee was een nieuw kunstwerk geboren. Er was veel kritiek vanuit de gevestigde orde, maar het stelde ook wezenlijke vragen aan de orde. Want wat is nu eigenlijk kunst? Zolang mensen het kunst noemen en er veel geld voor willen betalen, mag iets kunst heten. Hier speelde de popart-beweging mee. Roy Lichtenstein maakte kenmerkende schilderijen in stripachtige stijl en het soepblik van Warhol was ook niet zelf bedacht.