Krautrock betekenis & definitie

Krautrock is het etiket dat een vernieuwende muziekstroming uit Duitsland opgeplakt kreeg aan het einde van de jaren zestig. De muziek was avant-garde; het klonk allemaal erg experimenteel, met veel elektronische invloeden, en zette zich af tegen de populaire psychedelische muziek uit de Verenigde Staten.

Kenmerkend voor de Krautrock zijn de langgerekte muzikale composities die zich gelaagd opbouwen. Bands die tot deze stroming gerekend worden, hielden zich niet aan de vastomlijnde kaders die liedjes normaal gesproken hebben. Het zet zich uitgesproken af tegen muzikale conventies die wel terug te vinden waren in de Anglo-Amerikaanse experimentele muziek. Daarnaast is de toon vaak duister, bezwerend en trippend.
De hoogtijdagen van de stroming lagen in de eerste vijf jaar van de jaren zeventig. Bands als Tangerine Dream, Neu!, Faust en Ash Ra Tempel genoten relatieve bekendheid onder jeugdige muziekliefhebbers. De opkomst van deze muziek lag in het verlengde van de studentenprotesten in Duitsland. De intellectuele jongeren zetten zich af tegen de vorige generatie, waarbij de rol die deze had gespeeld in de Tweede Wereldoorlog sterk meespeelde.

Gepubliceerd op 16-03-2013