Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Hopi-indianen

betekenis & definitie

De hopi-indianen zijn een indianenstam die in een reservaat leven in het noordoosten van Arizona. Ze staan nog het dichtst bij de klassieke indianencultuur. De Hopistam is erg spiritueel, wat zich uit in rituelen met kleurige maskers en profetieën over het einde der tijden.

Hopi's noemen zichzelf Hopitu, wat 'vredelievende mens' betekent. In de praktijk uit zich dit in een levenswijze waarin het respect voor alles wat leeft zeer belangrijk is. Volgens wetenschappers zijn de Hopi verwant aan de Azteken uit Mexico.
Er leven nog zo'n 18.000 Hopi-indianen in 12 dorpjes verspreid over het reservaat. Leden van de stam wonen in huizen van stenen en modder, dit is overigens al honderden jaren het geval. Qua verdere tradities zijn vooral de voorspellingen over rampen bekend en de opvallende maskers.
Een groot aantal van deze maskers is in handen van westerse musea. Ten tijde van de eerste kolonisten in Amerika is er veel geroofd van de oorspronkelijke bewoners. De uitbundige maskers van de Hopi baarden veel opzien en zijn nog steeds voor verzamelaars geliefde objecten. De Hopi-indianen claimen dat de stukken aan de stam toebehoren, maar het komt zelden voor dat de maskers terugkeren naar Arizona.