Neologismen

Instituut voor de Nederlandse Taal (2020)

Gepubliceerd op 07-04-2020

QR-code

betekenis & definitie

quick-responsecode, in advertenties en op onder andere tijdschriften, e-tickets en tal van andere producten of verpakkingen daarvan aangebrachte code in de vorm van een vierkant, meestal bestaande uit een zwart-wit mozaïek van grote en kleine vierkantjes, waarmee zeer snel informatie gecodeerd of, bijvoorbeeld met behulp van een smartphone, gedecodeerd kan worden

De meeste marketeers hebben de QR-code ondertussen wel ontdekt. De gigantische pixels verschijnen geregeld op verpakkingen en advertenties. De Nederlandsche Munt heeft wel een hele speciale plek gevonden om de QR-code op te plaatsen. De zwart met witte vierkantjes bevinden zich sinds kort op een heuse herdenkingsmunt, samen met Hare Majesteit.
http://www.rendement.nl/marketing/nieuws/id5053-lang-leve-de-qr-code.html,

Om een QR-code te kunnen lezen, moet u aan bepaalde criteria voldoen: ten eerste een gsm hebben met een fototoestel, vervolgens een applicatie hebben geïnstalleerd die een QR-code kan ontcijferen. Ten slotte moet u over een mobiele internetverbinding (wifi of 3G) beschikken, anders wordt het moeilijk om een website te raadplegen.
http://www.test-aankoop.be/internet/wat-is-de-qr-code-s723453.htm