Neologismen

Instituut voor de Nederlandse Taal (2020)

Gepubliceerd op 07-04-2020

farm-to-table

betekenis & definitie

lokaal verbouwd en geproduceerd; gebruikmakend van lokaal verbouwde en geproduceerde voedingsmiddelen

Hi, ik wil je graag uitnodigen voor de opening van een te gek nieuw borrelconcept in Amsterdam, het eerste restaurant zonder keuken. Na van farm-to-table wordt dit het helemaal. Ik weet wat een onwijze foodie jij bent, dus je moet komen! Lief lieffffssss. Een berichtje op mijn voicemail [...]. Het is de dochter van vriendin C die nu voor een hip pr-bureau werkt in de hoofdstad. Een coole twintiger die alle goede feestjes organiseert of in ieder geval afloopt. De schat gebruikt woorden die ik niet eens ken. Farm-to-table? Foodie? Wat is dat, kun je het eten? Is al dat Engels over de digitale snelweg ons land binnengesmokkeld?
De Telegraaf,

Eigenlijk is farm-to-table helemaal geen concept. Het is namelijk precies hoe onze voorouders het vroeger deden. Je had zelf een stuk grond waar je je groenten en fruit op verbouwde en je had een paar kippen, varkens en misschien ook een koe achter in de schuur. Alles wat 's avonds op tafel stond, kwam van je eigen stuk grond. Maar dankzij de industriële revolutie had men eindelijk tijd over om zich met andere/belangrijkere dingen bezig te houden en hoefde je niet eens meer in de buurt van een koe te wonen om hem te kunnen eten.
http://togoto.com/newyork/farm-fresh-city-cool/