Neologismen

Instituut voor de Nederlandse Taal (2020)

Gepubliceerd op 07-04-2020

dreigcultuur

betekenis & definitie

cultuur waarin het uiten van dreigementen tegenover andersdenkenden gangbaar is; cultuur waarin veel gedreigd wordt

Dreigcultuur. Na de moord op Pim Fortuyn is Nederland overspoeld met politieke bedreigingen tegen alles wat links is. Er is wel gesproken van een dreigcultuur die zou zijn ontstaan, waarbij vooral internet als podium kan worden aangemerkt. Extreemrechtse webfora als Polinco en Stormfront hebben zich dan ook niet onbetuigd gelaten. Het gaat daarbij niet alleen om discriminerende en racistische uitingen, maar meer en meer ook om uitingen waarbij politiek en racistisch geweld worden gerechtvaardigd of zelfs aangemoedigd.
http://www.annefrank.org/nl/Wereldwijd/Monitor-Racisme-Homepage/Onderzoeksonderwerpen/Kroniek-extreemrechts/Extreemrechts-in-Nederland/De-Fortuyn-revolte/,

Hoewel in het rapport nog geen statistisch materiaal over 2002 is verwerkt, signaleert het wel in dat jaar een groei van het antisemitisch geweld en een golf van bedreigingen na de moord op Pim Fortuyn. "Er is wel gesproken over een 'dreigcultuur' die in 2002 zou zijn ontstaan. In die kwalificatie kunnen wij ons vinden. Hierbij dient vooral de betekenis van internet te worden genoemd: het medium fungeert onmiskenbaar als prominent middel en podium."
Het Parool,

< >