Homeopathie encyclopedie

Ilse Dorren (1987)

Gepubliceerd op 15-09-2021

Dr. rudolf steiner (1861-1925)

betekenis & definitie

Roeide Kneipp dwars tegen een stuk of wat officiële stromen in, Rudolf Steiner deed dat al helemáál. Ook hij kwam uit een kansarm milieu.

Armoe troef, keihard studeren en tussen de bedrijven door nog aan de kost zien te komen: Steiner kreeg er zijn formaat door. Hij studeerde af aan de Technische Hogeschool van Wenen. Behalve de exacte vakken hadden ook literatuur, filosofie en vooral het geestelijke leven zijn grote belangstelling. Hij is de oprichter van de antroposofische beweging. Vanuit die achtergrond heeft hij veel boeken en brochures geschreven en al was hij geen geneesheer, de medische wetenschap kreeg toch zijn volle aandacht. In zijn filosofie had hij een heel ander mensbeeld opgesteld dan de universitaire wetenschap dat kende.

Natuurlijk was iedereen het met hem eens dat de mens allerlei eigenschappen met de levenloze (levenloos? nou ja!) stof, met planten en met dieren gemeen heeft. En natuurlijk zijn er de dingen waardoor een mensenkind principieel anders is dan een aap. Steiner zag vier samenhangende niveaus en het was bij een kwaal belangrijk vast te stellen in wat voor laag ze haar startblokken had staan. Bovendien bewoog alles wat een mens deed of in zijn lijf voelde gebeuren, zich tussen twee polen. Tussen die twee polen ligt een soort evenaar, een middengebied dat voor het ritme zorg draagt. Een ziekte begint tevens in één van deze drie delen.

De kunst van het genezen is op de juiste plaats beginnen harmonie te scheppen. Daarvoor staan allerlei middelen ten dienste van homeopathische medicijnen tot ritmische lichaamsbewegingen.Dat Steiners methode aanslaat, blijkt wel uit het grote aantal antroposofische artsen.