Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 06-09-2019

Magnetron

betekenis & definitie

Een magnetronoven is een oven met daarin een onderdeel dat microgolven produceert; dit is de eigenlijke magnetron. Alleen in het Nederlands heet dit soort oven niet microgolfoven maar magnetron.

De magnetron produceert radiofrequentie(micro)golven; dit zijn ultrakorte golven van elektromagnetische energie die zich verplaatsen met de snelheid van het licht. Microgolven uit de magnetron hebben een frequentie van 2,45 gigahertz en een golflengte van twaalf centimeter. Bij deze frequentie neemt water de elektromagnetische energie het beste op zodat het voedsel snel opwarmt. De magnetron produceert snel wisselende velden, waardoor polaire (water)moleculen en ionen in voedsel zich 2,45 miljard keer per seconde moeten draaien. Door deze enorme frictie ontstaat de warmte waarmee het voedsel wordt verhit.
Enkele gegevens m.b.t. wat er gebeurt wanneer voedsel in de magnetron wordt bereid:
• De Zwitserse voedingstechnoloog Hertel vond bij een proef met lichtopnemende bacteriën in het voedsel dat ze extra licht gingen geven bij voeding bereid in de magnetron.
• De Amerikaanse wetenschapper William Kopp verzamelde gegevens van het Instituut voor Radio Technologie in Kinks in Byelorussia en vond dat in de magnetron bereid voedsel:
• vaker kan leiden tot immunologische en hormonale problemen, vermoeidheid, maag-darmkanker, spijsverteringsproblemen en psychische klachten
• beduidend lagere voedingswaarde heeft (o.a. van de flavonoïden, vitamine B 12)
• kankerverwekkende stoffen bevat
• vrije radicalen bevat
• de chemische structuur van voedsel verandert waarbij door deformatie nieuwe onbekende structuren ontstaan (bepaalde verbindingen in fruit worden op afwijkende manier afgebroken, aminozuren veranderen in hun ruimtelijke structuur)
• de hoeveelheid E-colibacteriën veel hoger ligt bleek uit een proef met melk.

Daarnaast is het zo dat voedsel ongelijkmatig wordt verwarmd, waarbij sommige delen oververhit en andere onderverhit raken. Dit leidt tot vorming van giftige verbindingen die ontstaan door reacties tussen suikers en vetten, eiwitten of nucleïnezuren (versuikering). Ook is de kans op voedselinfecties door deze vorm van verhitting toegenomen.
Veel mensen gebruiken de magnetron om voorverpakte kant- en klare maaltijden op te warmen. Uit de verpakkingen kunnen schadelijke stoffen in het voedsel terechtkomen, waaronder hormoonverstorende xeno-oestrogenen. Tevens bevat dit gemaksvoedsel vaak veel E-nummers.

Ook de directe blootstelling aan magnetronstraling als de magnetron in werking is baart zorgen. De frequentie waarop de magnetron werkt, 2,45 GHz, is namelijk dezelfde frequentie als die wordt gebruikt voor Wifi. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie is dit soort hoogfrequente straling mogelijk kankerverwekkend. Diezelfde straling dringt overigens ook wanneer u uw smartphone tegen uw oor houdt tijdens het bellen, diep door in uw hersenen. Dit is zo, omdat het principe van de magnetron er namelijk op berust om diep in weefsel door te dringen.
Veiligheidshalve wordt door de Amerikaanse overheid vooral aan zwangere en kinderen geadviseerd minimaal een armlengte afstand te houden bij gebruik van een magnetron. Dit vanwege het ‘lekken’ van straling. Laat de magnetron daarom regelmatig controleren op lekschade van straling.