Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Parken in Leiden

betekenis & definitie

Parken. Aan de zuidoostzijde van de binnenstad werd in 1836 het Plantsoen opengesteld, ontworpen door S. van der Paauw als een landschappelijk wandelpark.

Het Van der Werffpark (Steenschuur ong.) kwam in 1886 tot stand naar ontwerp van H. Copijn, ter plaatse van een door de buskruitramp van 1807 ontstaan open terrein dat jarenlang dienst had gedaan als militair exercitieterrein.

Het Bos van Bosman (Wassenaarseweg ong.) is het restant van de voorm. buitenplaats Nieuweroord van A.G. Bosman, waarvoor tuinarchitect L.A.

Springer in 1917 en in 1919 ontwerpen in gemengde tuinstijl maakte. Het in 1920 aangelegde Kooipark (Kooilaan ong.) een klein park rond een oorspronkelijke eendenkooi was de eerste groenvoorziening van enige betekenis buiten de singels.

Op initiatief van enkele particulieren werd in de crisisjaren het Leidse Hout (Houtlaan ong.) aangelegd in de Kikkerpolder, naar een ontwerp uit 1927 van K.C. van Nes in samenwerking met het stedenbouwkundig bureau Granpré Molière, Verhagen & Kok. In 1957 heeft men het Leidse Hout samengevoegd met het aangrenzende Bospark.