Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Parken in Dordrecht

betekenis & definitie

Parken. Uit de buitenplaats Merwesteyn voortgekomen is het sinds 1885 openbare Merwesteinpark (Groenedijk ong.) met een toen vernieuwde aanleg in late landschapsstijl naar ontwerp van C.

Kwast.Het buitenhuis (circa 1852) werd in de Tweede Wereldoorlog vernield, maar de bijbehorende neoclassicistische tuinmanswoning (Groenedijk 51) resteert. Verder bevat het park een dierenweide, drie gietijzeren hekken, enkele betonnen bruggetjes, een gedenkzuil voor burgemeester H.J.W. Wichers (1921; Ed. Cuypers) en een bevrijdingsmonument (1952; H. Petri). Het Weizigtpark (Krispijnseweg ong.) ligt op het oorspronkelijke terrein van de 19de-eeuwse buitenplaats Weizigt, die werd aangelegd door E.W.H. de Maritz van Crayestein (1866).

Na de aankoop (1942) en de herstructurering naar plannen van S.G.A. Doorenbos (1944) volgde in 1948 de opening als stadspark. Het in 1933-'36 als werkverschaffingsproject aangelegde Wantijpark (Baden Powelllaan ong.) is een groot landschapspark langs het Wantij.

Het door D.F. Tersteeg in een gemengde stijl ontworpen park omvat waterpartijen, weiden, slingerende wegen, een verdiept gelegen plantsoen, een toegangshek en een romantische ruïne met arcaden en steunberen. De laatste is het restant van de schietbaan (circa 1910) van het in Dordrecht gelegerde Corps der Pontonniers. Belangrijk is verder het Wantijbad (1936), ontworpen door A.J. Argelo in laat-expressionistische vormen en bestaande uit een pomp- en filtergebouw en een openluchtzwembad op vlindervormige plattegrond met een constructie in blauw geschilderd beton en staal.