Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Overige kerken in Leiden

betekenis & definitie

Overige kerken. Rond het stadscentrum en in de buitenwijken bouwde men in de 20ste eeuw diverse nieuwe kerken.

In 1925 verrees naar ontwerp van J. van der Laan de R.K. kerk St.-Leonardus à Portu Mauritio (Haagweg 13a) als een traditionalistische zaalkerk met aangebouwde zadeldaktoren. De naastgelegen villa in chaletstijl (Haagweg 13), in 1896-'97 gebouwd voor fabrikant D. van Oordt, werd in 1926 als pastorie in gebruik genomen.

In zakelijk-expressionistische stijl uitgevoerd is de R.K. kerk O.L. Vrouwe Hemelvaart en St.

Joseph (Herensingel 3) uit 1924-'25. Deze driebeukige kerk heeft een getrapt, recht gesloten koor, een uitgebouwd portaal en een terzijde geplaatste ranke klokkentoren met hoge vierkante spits.

Kerk en naastgelegen pastorie zijn ontworpen door L. en J. van der Laan. Het met betonnen cassettegewelf gedekte interieur bevat een triomfboogschildering van A.P.

Asperslagh (1931) en kruiswegstaties van W. Geraets (1943).

De Oud Kath.

H.H.

Fredericus en Odulphuskerk (Zoeterwoudsesingel 50) is een wit gepleisterde zaalkerk in late chaletstijl, met dakruiter en uitgebouwd portaal. Deze in 1925-'26 naar ontwerp van B.

Buurman opgetrokken kerk bevat muurschilderingen van J.J.C. Lebeau in Keimse waterglasschildertechniek (1928-'31).

De naastgelegen villa ‘De Hoekstee’ (Zoeterwoudsesingel 50), in 1904 ontworpen in chaletstijl door W.C. Mulder voor eigen gebruik, heeft men in 1926 als pastorie ingericht.

De voorm. (Herv.) Kooikapel (Ambonstraat 11), thans Baptistenkerk, is een zaalkerk uit 1934 in sobere traditionalistische vormen, voorzien van een terzijde geplaatste toren met hoge koperen spits. Een robuuste ongelede toren heeft de driebeukige R.K.

St.-Petruskerk (Lammenschansweg 40a), die in 1935-'36 tot stand kwam naar een traditionalistisch ontwerp van A.J. Kropholler en met een groot formaat baksteen.

De kapel van de H.

Liduina (zuidzijde) dateert van 1958 en de sacristie heeft men in 1968 verbouwd tot dagkapel.

Het brede middenschip wordt gedekt door een ziende houten kap. Het altaar, de communie- en de kerkbanken zijn ontworpen door Kropholler en van zijn hand zijn ook de gelijktijdig gebouwde pastorie annex parochiegebouw (Lorentzkade 16a) en twee lantaarns met zitbanken op het ruime voorplein.Leiden heeft ook enkele interessante naoorlogse kerken, zoals de kleine R.K. kerk Maria Middelares van Alle Genade (Rijndijk 281) die in 1948-'49 tegelijk met het naastgelegen klooster van de paters montfortanen werd gebouwd naar een traditionalistisch ontwerp van H. van Oerle en J. Schrama. Verder zijn het noemen waard de door M. Kuiper ontworpen (Herv.) Maranathakerk (Lage Morsweg 26; 1955) en de naar plannen van A. Dekker en P. van der Sterre opgetrokken kerk van het Apost. Genootschap (Sumatrastraat 197; 1960).

De laatste heeft een betonnen rastergevel waarvan de velden afwisselend zijn ingevuld met glas-in-lood ramen en baksteen. Andere voorbeelden zijn de (Geref.) Bevrijdingskerk (Montgomerystraat ong.; 1961) van Chr. Nielsen, J.H.Chr. Spruit en W. van der Kuilen en de (Herv.) Vredeskerk (Van Vollenhovenkade 21; 1963-'65), ontworpen door G. Hamerpagt en J. de Gruyter met een lage omgang en een H-vormige open klokkentoren. Ten slotte kan worden genoemd de vierkante R.K.

St.-Antonius van Paduakerk (Boshuizerlaan 13; 1965-'66) van L.A. van den Bosch, J.P.L. Hendriks en H.A.D. Campman.