Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Oud-Ade in Rijpwetering

betekenis & definitie

Oud-Ade. Dit dorp ten westen van Rijpwetering ontstond bij een in 1808 gestichte katholieke kerk.

Boerderijen. Karakteristiek zijn de boerderij Zwarteweg 4, met dwars geplaatst woonhuis en de jaartalankers ‘1821’, en de langhuisboerderij Leidseweg 2 (circa 1890).

De huidige R.K. St.-Bavokerk (Leidseweg 6) is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een ingebouwde toren van twee geledingen met spits.

Deze neogotische kerk met neoromaanse elementen kwam in 1868 tot stand naar ontwerp van H.J. van den Brink en verving een voorganger uit 1846. De inventaris van de in 1988-'90 gerestaureerde kerk dateert uit de bouwtijd, zoals het door J.A.

Oor vervaardigde marmeren hoofdaltaar, de preekstoel, het Mariaaltaar uit het atelier van Lennaerts & Houtermans en het Maarschalkerweerdorgel (1869). De naar ontwerp van Th.

Molkenboer gebouwde pastorie (Leidseweg 4) uit 1881 heeft in de voorgevel een tegeltableau met voorstelling van De Goede Herder (1941). De houten woonhuizen Kolk 14-20 zijn in 1946-'50 uit Zweedse bouwpakketten gebouwd in het kader van Oostenrijkse herstelbetalingen.Ten zuidwesten van Oud-Ade ligt de in de kern 17de-eeuwse Moppenhoeve (Rode Polder 1), een deels onderkelderde krukhuisboerderij met zomerhuis. In de omgeving van Oud-Ade staan verder enkele poldermolens. Aan de Zuidzijdervaart ligt de rond 1632 gebouwde Rode Molen (Rode Polder 3), die de Rode Polder bemaalde. Deze wipmolen heeft een met riet gedekte ondertoren en een houten bovenhuis met rieten kap. Voor de bemaling van de Vrouwe-Vennepolder diende de Vrouw Vennemolen (Leidseweg ong.), een wipmolen uit 1632 die bij een ingrijpende restauratie in 1835 grotendeels is vernieuwd. Op een met riet gedekte ondertoren staat het met hout bekleed bovenhuis.

De Akkerslootmolen (bij Akkerslootpolder 7) is een met riet gedekte achtkante grondzeiler uit 1793 die de Akkersloot-, Hertogs- en Blijverspolder bemaalde. De Blauwe Molen (Achterdijk ong.), een met riet gedekte achtkante grondzeiler, is uit Rotterdam afkomstig en staat sinds 1904 op de huidige plaats.

Deze molen bemaalde de Blauwe Polder.