Het voorm. St.-Catharinagasthuis (Oosthaven 9-10), nu stedelijk museum, is een groot gebouwencomplex tussen Oosthaven en Molenwerf. In de 14de eeuw werd hier een eerste gasthuis gebouwd.
De uit 1474 daterende eenbeukige Gasthuiskapel wordt gedekt door een houten tongewelf met trekbalken. Onder het driezijdig gesloten koor bevinden zich cellen die bestemd waren voor krankzinnigen. Eind 15de eeuw heeft men de kapel (met een knik) vergroot en in 1665 kreeg het complex een nieuwe classicistische voorgevel voorzien van een zandstenen poortje met ionische pilasters. Toen kwam ook het ernaast gelegen regentenhuis aan de Oosthaven tot stand. Dit ondiepe classicistische gebouw met fronton en ionische pilasters bevat een regenten- en een regentessenkamer. Op de verdieping bevindt zich de kamer van het chirurgijnsgilde (1699).
Achter het regentenhuis liggen de Grote Gasthuiszaal uit circa 1542, het Ruim een langgerekte zaal met houten muurstijlen (1666) - en een vleugel uit 1836. De langgerekte Gasthuiszaal en de erboven in de kap opgenomen tweede zaal waren tot de restauratie in 1962 verdeeld in twee beuken. De kelder wordt gedekt door twee parallelle tongewelven. In het verlengde aangebouwd is het voorm. Pestilentiehuis met de jaartalsteen ‘1542’ (Molenwerfzijde). Het tegen de noordgevel van de Grote Gasthuiszaal aangebouwde 17de-eeuwse dwarse pand (met gaper aan de gevel) bevat het interieur van een 18de-eeuwse apothekerswinkel uit Zierikzee.
Bij een in 1965 voltooide ingrijpende restauratie zijn enkele middeleeuwse vensters en kruisvensters aangebracht. Recentelijk is het hele complex opnieuw gerestaureerd.
De in 1964 opgestelde toegangspoort tot de museumtuin (bij Achter de Kerk 14) toont aan de straat de gevel van de Lazaruspoort (1609, afgebroken 1939), afkomstig van het voorm. Leprooshuis. Deze rijk versierde gevel met rolwerktop en kruisvenster heeft een maniëristische poortdoorgang met een aan Gregorius Cool toegeschreven reliëfvoorstelling van de geschiedenis van Lazarus. De classicistische tuingevel komt van de St.-Elisabethgasthuispoort (circa 1660) van het in 1939 afgebroken gasthuis aan de Kleiweg (Oudevrouwenhuis).