Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het Gemeenlandshuis van Delfland in Delft

betekenis & definitie

Het Gemeenlandshuis van Delfland (Oude Delft 167) is een breed pand, waarvan de zeer rijke laatgotische gevel is uitgevoerd met een balustrade en een trapgevel met pinakels.

Rond 1505 liet Jan de Huyter zijn woonhuis aan de linker- en de achterzijde uitbreiden en voorzien van een achtzijdige traptoren. Verder werd toen de natuurstenen voorgevel met kruisvensters opgetrokken. Getuige de forse steenhouwersmerken leverde de Zuid-Brabantse steenhouwer Le Prince de hardsteen hiervoor. Nadat in 1572 het huis van de Spaansgezinde De Huyters verbeurd was verklaard, diende het enige tijd als Hof van Holland en ‘'s Heeren Herberge’. In 1645-'52 heeft men het gebouw geschikt gemaakt voor het Hoogheemraadschap.

Boven de laat-gotische ingang met ezelsrugboog werd een classicistische cartouche met wapenschilden aangebracht (vlak gehakt 1798, geschilderd 1891). Restauraties zijn uitgevoerd in 1889-'91 en 1931-'33, waarna in 1972-'75 een achteruitbreiding volgde (J. Kruger). Binnen bevinden zich laat-gotische sleutelstukken. De daar en aan de gevel voorkomende decoratieve hopbellen herinneren eraan dat de bouwheer de hopaccijns pachtte. Voorts is er nog de Dijksgraafskamer met een geschilderd behang uit de tweede helft van de 18de eeuw.