Gepubliceerd op 02-01-2020

Bij de kerk staat de dorpspomp in Schalkwijk

betekenis & definitie

(Brink), een achtkantige gietijzeren pomp op stenen voet. Deze werd in 1884 vervaardigd door de ijzergieterij ‘De Prins van Oranje’ te 's-Gravenhage.

De R.K. kerk St.-Michaël in Schalkwijk (Jonkheer Ramweg 18) is een rijke neogotische kruisbasiliek met hoge westtoren, in 1878-'79 gebouwd naar ontwerp van A. Tepe.Tegen de zuidzijde van het koor is een achtkante sacristie aangebouwd, met verdieping en een houten torentje op het dak. De triforiumachtige nissen onder aan de derde geleding van de toren zijn geïnspireerd op de toren van de Herv. kerk van Houten. De rijke, door leden van het St.-Bernulphusgilde ontworpen inventaris, is nog vrijwel compleet aanwezig. De polychrome beschildering van de zuilen, de wanden en de gewelven is goeddeels behouden, zij het hier en daar nogal aangetast. De rijk gesneden preekstoel (1884), altaren en de triomfbalk zijn het werk van F.W. Mengelberg.

H. Geuer vervaardigde de glazen in de zijbeuken. De hardstenen doopvont (1879) is van de hand van J.H. Brom. In 1986 werd het uit 1758 daterende orgel van de gesloopte Utrechtse Monicakerk, een instrument van J.H. Bätz, in de kerk geplaatst. Op het kerkhof staat een neogotische, kruisvormige grafkapel van de familie Van Wijckersloot van Weerdesteyn, naar ontwerp van H.J. van den Brink.

De monumentale pastorie is een herenhuis uit 1835, voorzien van een middenrisaliet en hoeklisenen. Het heeft een zadeldak tussen topgevels.