Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Warmelo in Diepenheim

betekenis & definitie

Warmelo (Stedeke 11), een voorm. havezate gelegen ten westen van Diepenheim, is een omgracht huis met een brede maar ondiepe frontvleugel en een smallere achtervleugel. De frontvleugel werd waarschijnlijk in het eerste kwart van de 17de eeuw in maniëristische stijl gebouwd en kreeg later een schilddak.

In de 19de-eeuwse dakruiter hangt een klokje van Wilhelm Fremy uit 1731. De in 1875 in opdracht van de weduwe F.A.B.A.

Coninck Westenberg-Robidé van der Aa gebouwde achtervleugel sluit in stijl aan op de frontvleugel. In deze achterbouw is muurwerk opgenomen van een oude dwarsvleugel die de frontvleugel verbond met een hoge achtervleugel.

Het basement van die gesloopte achtervleugel vormt nu de grondkering van het achterterras. Bij een restauratie van het huis in 1927-'29, in opdracht van de weduwe H.L.W.

Creutz-van den Santheuvel en naar ontwerp van H.C. Jorissen, kreeg de voorgevel een nieuwe middenpartij.

Binnen heeft het huis nog een gang met 17de-eeuwse ribloze kruisgewelven en een kelder met tongewelf. Uit het midden van de 18de eeuw dateren een gesneden trapleuning en een schoorsteen met rijk gesneden rococo-boezem.

De andere interieuronderdelen komen van elders en zijn voornamelijk bij de restauratie van 1927-'29 ingebracht.De bouwhuizen aan weerszijden van het voorplein hebben elk in het midden een inrijpoort, met zandstenen strek; die van het linker bouwhuis draagt het jaartal 1777. Het rechter bouwhuis dateert waarschijnlijk uit het laatste kwart van de 17de eeuw. Het voorplein is toegankelijk via een toegangshek met zandstenen hekpijlers in Lodewijk XVI-stijl. Naar ontwerp van H.A.C. Poortman werd vanaf 1927 op het terrein tussen binnen- en buitengracht een groot aantal geometrische tuinen in neostijlen aangelegd, terwijl daarbuiten een landschappelijk park tot stand kwam. De oprijlaan voerde tot voor kort naar de Grotestraat. Daar staat een smeedijzeren toegangshek uit de tweede helft van de 19de eeuw, geflankeerd door de eenlaags dienstwoningen Lochemseweg 1 en Grotestraat 2 uit omstreeks 1920.