Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Industriegebouwen in Almelo

betekenis & definitie

Industriegebouwen. In de afgelopen decennia is een groot deel van de textielfabrieken gesloopt.

De voorm. Stoomspinnerij Twenthe (Twentheplein 3) bestaat uit een drielaags betonskeletbouw en een vierkante watertoren met slanke schacht en ver overkragend reservoir.

De fabriek werd in 1914 gebouwd naar ontwerp van A.G. Beltman en verving de dat jaar afgebrande fabriek van de katoenmaatschappij voorheen Gebr.

Scholten & Co. De fabriek werd in 1920 uitgebreid en kreeg in 1993 een nieuwe bestemming als bedrijfsverzamelgebouw.

Van de verdwenen voorm. textielfabriek Holland (Gorterstraat 3) van de firma H. ten Cate Hzn. & Co. bestaat nog wel het kantoorgebouw. Het oorspronkelijke kantoorgebouw in strakke baksteenarchitectuur werd na de fusie met de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal in 1953 aan de noordzijde uitgebreid met een eenlaags kantoorgebouw in glas en staal, naar ontwerp van J.

Kromhout van het architectenbureau Van de Broek en Bakema in samenwerking met G. Beltman jr.Van de weverij bleef na de sloop in 1993 slechts het naar ontwerp van H.A. Witzand in 1911 gebouwde hoektorentje in jugendstilvormen behouden. Het op een straathoek gelegen torentje, met tentdak en opbouw voorzien van wijzerplaten, was een geschenk van het personeel ter gelegenheid van een halve eeuw mechanisch weven. Van het grotendeels verdwenen fabriekscomplex van de Stoomspinnerij Ten Cate (Sluiskade N.Z. 14) resteert de fabriekswatertoren met stelling uit 1924, gebouwd naar plannen van A.G. Beltman. De toren diende als reservoir voor de sprinklerinstallatie van de fabriek.