Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. Arm- en weeshuis in Hasselt

betekenis & definitie

Het voorm. Arm- en weeshuis (Ridderstraat 24) is een groot, diep en gedeeltelijk onderkelderd huis van laat-15de-eeuwse oorsprong. De linker zijgevel, gelegen langs een steegje, verkeert nog in oorspronkelijke staat en heeft op de verdieping een rij dichtgezette bakstenen kloostervensters.

Aan de achterzijde van deze gevel is nog een afschuining te zien van de vroegere inwendige wenteltrap, evenals enkele gotische zandstenen consoles. Onder het achterhuis bevindt zich een kelder van zes vakken met gordelbogen en kruisribgewelven rustend op twee middenpijlers met achtzijdige schacht.

De balken van de begane grond hebben sleutelstukken met laat-gotische peerkraalmotieven.Vóór 1627 was het huis in handen van de familie Verdelft en in 1650 kwam het in handen van het geslacht Rechteren. In 1775 werd het huis door graaf J.R.B.R. van Rechteren Limpurg aan de stad geschonken om er een arm- en weeshuis in te vestigen, waarvan de gevelsteen in de voorgevel uit 1778 getuigt. Uit die tijd dateert inwendig een keldertje achter de trap waar kinderen voor straf werden opgesloten; in een trede van de trap zit een etensluikje. Het pand kreeg in het midden van de 19de eeuw zowel een nieuwe, lagere, kap als een nieuwe voorgevel.

< >